Israelske stridsvogner skal ha rykket seks kilometer inn i Syria på tirsdag, noe som utløste et dementi fra Israels forsvarsstyrker (IDF).

En syrisk sikkerhetskilde sa til Reuters at israelske tropper befant seg i Qatana, en by rundt 20 kilometer fra Damaskus og 10 kilometer utenfor den demilitariserte sonen som skiller de israelsk-okkuperte Golan-høydene fra Syria.

Søndag beordret Israel sine tropper til å rykke inn i den FN-patruljerte buffersonen og overta den syriske siden av de okkuperte Golanhøydene.

Benjamin Netanyahu sa mandag at høydene, som Israel har okkupert to tredjedeler av i nesten 60 år, vil forbli en del av den jødiske staten «i all evighet».

IDF benektet at deres styrker hadde forlatt den demilitariserte buffersonen.

– Rapportene som sirkulerer i media om israelske stridsvogners påståtte fremrykning mot Damaskus er falske. IDF-tropper er stasjonert innenfor buffersonen, slik det har blitt sagt tidligere, sa en IDF-tjenestemann til The Telegraph på tirsdag.

Gideon Sa’ar, Israels utenriksminister, bekreftet mandag at IDF-fly også har angrepet tidligere militære anlegg tilhørende Assad-regimet over hele Syria, slik at de «ikke skal falle i hendene på ekstremister».

De angrepne områdene omfatter mistenkte depoter for kjemiske våpen, forskningsbaser, flyplasser, marinefartøyer og luftforsvarssystemer. Det er rapportert om over 300 angrep siden de syriske opprørerne inntok Damaskus på søndag.

Qatar mener Israel utnytter situasjonen i Syria, og en talsmann for utenriksdepartementet i Qatar kaller det uakseptabelt. Israeli Air Force skal ifølge eksilgruppen SOHR ha gjennomført 300 luftangrep mot Syria de siste dagene. I hovedsak er angrepene rettet mot militærbaser og kjemiske fabrikker.

Også Tyrkias utenriksdepartement fordømmer at israelske styrker har rykket inn på syrisk territorium de siste dagene, ifølge NTB-Reuters.

Nordmannen Geir O. Pedersen, som er FNs utsending til Syria, ber også Israel om å stanse luftangrepene mot Syria. Pedersen var gjest på NRK Dagsrevyen i går, og ga uttrykk for en viss optimisme om at de ulike opprørsgruppene i Syria kunne komme til et kompromiss og danne en regjering.

HTS, den største opprørsgruppen, anses av mange land som en terrorgruppe, men FN-utsendingen sier han tror dette vil bli vurdert på nytt.

Tidligere var HTS tilknyttet den ekstreme islamistorganisasjonen al-Qaida. I senere år har den syriske væpnede gruppen framstilt seg som mer moderat.

– Realiteten så langt er at HTS og også de andre væpnede gruppene har sendt gode budskap til det syriske folk. Det er budskap om samhold og inkludering, sier Pedersen. (NTB-AFP-Reuters)

Mohammed al-Bashir, som har ledet myndighetene i opprørskontrollerte Nordvest-Syria, sier i dag at han er utnevnt til Syrias midlertidige statsminister.

Kjøp «Et konservativt manifest» av Jordan Peterson her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.