Idrett og foreningsliv fremheves ofte som et alternativ til kriminalitet. Men i Sverige har gjengene nå vendt blikket mot ungdomsfotballen som en enkel måte å tjene store penger på.

Når titusenvis av barn og unge fra hele verden løper rundt på Göteborgs fotballbaner under den årlige Gothia Cup, er det store smil, vill jubel og nye venner som er det offisielle bildet.

Ifølge en ny FN-rapport har fotballturneringen for ungdom der også danske og norske lag deltar, en mørk side:

«Ungdomsfotball, spesielt store turneringer som Gothia Cup i Sverige, er blitt et mål for grupper av organiserte kriminelle grupper (…)».

Dette skriver FNs kontor for narkotika og kriminalitet, UNODC, i rapporten «Game Over – Exposing the linkages between corruption,,serious and organized crime in sport» som kom ut i oktober.

«Organiserte kriminelle grupper infiltrerer disse arrangementene og utnytter den potensielt høye økonomiske avkastningen gjennom en rekke korrupte praksiser», heter det videre i FN-rapporten, som er presentert i Kristeligt Dagblad.

Kort fortalt består den korrupte praksisen av menneskehandel, hvitvasking av penger og
kampfiksing. Og det er ikke bare et problem for idretten og forbundene, konstaterte svensk politi i rapporten «Idrottskorruption» i fjor:

«Den organiserte kriminaliteten vinner terreng innen idretten og utgjør et økende samfunnsproblem. Idrettsbevegelsen er en positiv kraft i samfunnet som engasjerer mange og står for verdier som integritet, lagånd og fair play. Når representanter for idretten bryter med disse verdiene, kan det bidra til å undergrave dem, men også samfunnet i bredere forstand.»

I 2012 mottok svensk politi den første anmeldelsen om en mistenkt rigget svensk fotballkamp. I dag er det bekreftet at kampfiksing foregår både nasjonalt og internasjonalt, og at det har foregått over tid.

Det er aktører i Sverige med internasjonale kontakter, og med stor omsetning på både det nasjonale og internasjonale spillmarkedet, som står bak. Disse aktørene har kontakter med kriminelle nettverk som driver med organisert kriminalitet.

Kjøp «Et konservativt manifest» av Jordan Peterson her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.