Yaras anlegg for produksjon av «grønt» hydrogen, som ble innviet med brask og bram i juni, skulle erstatte natur­gass og gjøre produksjon­en av ammoniakk og kunst­gjødsel på Herøya utslipps­fri. Allerede i september ble ambisjon­ene lagt på is. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB.

Tysklands regjering ønsker å erstatte bruk av fossile energi­kilder med såkalt grønt hydrogen, produsert med elektrolyse av vann med utslippsfri strøm, i tysk tung­industri og transport, herunder også stål- og kjemikalie­industrien.

Ambisjonene er høye: Innen 2030 tar man sikte på utbygging av elektro­lyse­kapasitet på 10 gigawatt (GW) for å kunne dekke mellom 30 og 50 prosent av Tysklands hydrogen­behov – mot en kapasitet i øyeblikket på drøyt 0,1 GW.

Nå viser imidlertid en ny studie, utarbeidet av ni forsknings­institutter, herunder Fraunhofer-instituttet for system- og innovasjons­forskning (ISI) i Karlsruhe, at Tyskland vil få noen av verdens høyeste priser på hydrogen.

Det skriver Der Spiegel.

I tiden frem mot 2050 forutser forskerne en engrospris på grønt hydrogen svarende til 132 euro pr. megawattime (MWh) i Tyskland, mens prisen i det spanske markedet til sammenligning estimeres til 74 euro – begge uansett skyhøyt over prisen på naturgass.

Årsaken til den store forskjellen er den høye etter­­spørselen etter hydrogen som forventes fra tysk industri i forbindelse med den tenkte overgangen fra fossile energikilder, kombinert med en forholdsvis liten produksjons­evne i Tyskland på grunn av det begrensede potensialet for utbygging av fornybare energikilder som sol og vind.

Man ser derfor for seg en storstilt import av hydrogen til Tyskland fra Nord-Afrika, der den potensielle tilgangen på solenergi til elektrolyse er mye større, noe som for Tyskland vil medføre store kostnader til transport og lagring av hydrogen. Transporten kan skje både i rør og med skip, skriver Frankfurter Rundschau.

Dyrere hydrogen er en konkurranse­ulempe for Tyskland, konstaterer ISI-forskeren Martin Wietschel, som imidlertid ikke fraråder planene. Tyskland må «sikre en stabil og bære­kraftig forsyning av den lovende energi­bæreren hydrogen», formaner Wietschel ifølge Münchner Merkur.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.