TikTok-eier Bytedance anker dommen i USA om påbudt salg av den populære videoappen innen tidlig neste år for å unngå et forbud.
Avgjørelsen fra en føderal domstol fredag ble straks anket videre til høyesterett i Washington. Anken begrunnes med den grunnlovsfestede retten til ytringsfrihet.
De føderale dommerne avviste innsigelsen fra Bytedance om at hele saken er spekulativ og sa at bare et salg vil løse de problemstillingene som amerikanske myndigheter har reist.
TikTok hevdet også at den aktuelle loven i denne saken i realiteten dreier seg om sensur snarere enn sikkerhet, men heller ikke denne innvendingen fikk selskapet medhold i.
– Den flerårige innsatsen fra de politiske etater for å undersøke den nasjonale sikkerhetsrisikoen som TikTok utgjør, og å vurdere potensielle botemidler fra TikTok, veier tungt til fordel for loven, heter det i avgjørelsen fra dommerne.
Bytedance må selge TikToks virksomhet i USA innen 19. januar for å unngå at appen blir forbudt i landet. Amerikanske myndigheter mener at TikTok gjør det mulig for Kina å spionere på brukerne og samle inn opplysninger om dem.
USA mener også at TikTok er en kanal for spredning av propaganda, påstander selskapet Bytedance sterkt tilbakeviser. Et forbud vil kunne tre i kraft umiddelbart før Donald Trump blir tatt i ed som ny president 20. januar og vil forsure forholdet mellom de to landene fra dag én i den nye administrasjonen.
USAs president Joe Biden, som i april signerte loven Bytedance nå må rette seg etter, kan forlenge fristen for salget med 90 dager, men bare dersom Bytedance har gjort framskritt med å finne en kjøper.
Det er knyttet betydelig usikkerhet til hvordan Trump vil håndtere denne saken, men han har tidligere sagt at et forbud i hovedsak vil være en fordel for Metas mange plattformer som er eid av Mark Zuckerberg, en teknologimagnat som Republikanerne beskylder for å undertrykke konservative innlegg. De viser blant annet til at Trump ble ekskludert fra Meta-eide Facebook etter hendelsene 6. januar 2021.
Trumps nylig nominerte leder for regjeringens teknologipolitikk, David Sacks, har uttalt seg kritisk til et forbud mot TikTok. The Wall Street Journal skriver at TikToks toppsjef Shou Zi Chew forsøker å få Elon Musk på sin side og gjennom ham få nærmere kontakt med Trump.
TikTok og Bytedance har hevdet at Bidens beslutning er grunnlovsstridig og krenker amerikanernes ytringsfrihet. Det amerikanske justisdepartementet mener derimot at kinesiskeide Bytedance og TikTok utgjør en sikkerhetstrussel på grunn av tilgangen de har til personopplysninger om amerikanere.
TikTok har rundt 170 millioner brukere i USA, og antallet vokser stadig. Salget av annonser i appen når nye høyder hvert år.