Regjeringen har store planer om å bygge ut flytende havvind i området Utsira Nord utenfor Vestlandet.

Men det har vært krangel om støttenivået og hvor mye havvind som skal bygges ut. Nå sier flere aktører at de ikke kommer til å delta i konkurransen.

– Det er jo synd at så mange store og seriøse aktører trekker seg. Men de gjør sine strategiske vurderinger, sier Arvid Nesse, som leder bransjeorganisasjonen Norwegian Offshore Wind, til E24.

Sist ut til å droppe Utsira Nord er Blåvinge-konsortiet, som inkluderer Fred. Olsen Seawind og Hafslund.

Fra før har også Shell, Eviny og Lyse droppet flytende havvind på Utsira Nord, ifølge nisjenettstedet Energiwatch.

Også Aker-selskapet Mainstream Renewable Power har droppet å delta i konkurransen, ifølge DN.

Bransjedirektør for havvind Jon Evang i Fornybar Norge er fortsatt positiv.

– Havvind er inne i en generelt krevende fase. Norsk flytende havvind er i tillegg et teknologiprosjekt og nybrottsarbeid med ytterligere risiko. Så det at ikke alle de 13 konsortiene som har meldt sin interesse er med videre, er ikke overraskende, sier Evang, og legger til:

– Men det er uheldig for norsk havvindsatsing at selskaper og konsortier trekker seg. Vi trenger aktørmangfold og skarp konkurranse om å bygge de beste og mest kostnadseffektive prosjektene.

Hvorvidt regjeringens 35 milliarder i støtte til Utsira Nord vil være nok, kan ingen svare på.

– Det har jeg ikke forutsetning for å si noe om, vi sitter ikke på kalkylene. Men dette vil vise seg når man kommer i gang, sier Arvid Nesse.

Energiminister Terje Aasland (Ap) tror at Norge potensielt kan få bygget ut 500 megawatt flytende havvind for de 35 milliardene i støtte i første fase. Det er bare en tredjedel av det regjeringen opprinnelig ville bygge ut i Utsira Nord-området.

– Jeg tror det er riktig å realitetsorientere oss. Vi har stø kurs, og gjør det på en måte som gjør at vi kan få folkelig oppslutning, sa Aasland til E24 nylig.

Energiministeren mente da at alle milliardene vil være noe vi vil få igjen for via erfaringer, mer strøm, muligheter for klimakutt, og viktigst av alt, at det vil sikre en hjemmearena for å teste flytende havvind i stor skala.

 

Årets julegave – «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.