I disse tider, da metanhemmere i melk er et hett diskusjonstema, har svenske forskere funnet ut at kvinner burde holde seg helt unna melk, med eller uten stoffer som Bovaer.
På 1980- og 1990-tallet ble 61.000 kvinner og 45.000 menn bosatt i Sverige bedt om å fylle ut spørreskjema om kostholdet sitt, inkludert hvor mye melk de drakk.
Etter 20 år sjekket forskerne hvem som hadde dødd og koblet dette opp mot spørreundersøkelsene om kosthold, skriver forskning.no.
Da fant de at risikoen for hjerte- og karsykdommer økte moderat for kvinner som hadde drukket mer enn to glass melk hver dag.
For menn finner ikke forskerne den samme sammenhengen.
– Ifølge denne studien kan det være fordelaktig å velge fermenterte melkeprodukter framfor søtmelk. Særlig for kvinner, sier Simon N. Dankel, som er professor ved Det medisinske fakultetet ved Universitetet i Bergen.
Yoghurt, kefir, rømme og de fleste oster er eksempler på fermenterte eller syrnede melkeprodukter. Søtmelk er rett og slett melk som ikke er syrnet.
Dankel mener at dette er en stor studie i en populasjon med et relativt høyt inntak av melkeprodukter, og at den derfor burde gi et godt grunnlag for å se på slike sammenhenger. Studien finner ingen sammenheng med hjertesykdom og inntak av melkeprodukt som er fermentert.
– Dette stemmer godt overens med tidligere litteratur, mener han.
Forskeren påpeker at de kjønnsforskjellene som man finner i denne studien, må bekreftes i flere studier.
Karl Michaëlsson, professor ved Uppsala-universitetet, er hovedforfatter for denne studien.
Han forklarer kjønnsforskjellen slik: Det er forskjell på hvordan kvinnekroppen og mannskroppen bryter ned sukkermolekylet galaktose til glukose.
Selv om melk er mye anbefalt som en del av et balansert kosthold på grunn av kalsium-, vitamin D- og proteininnholdet, har studier på hvordan dette påvirker hjertehelsen, vært motstridende.
Noen undersøkelser tyder på at høyt melkeforbruk kan øke risikoen for hjerte- og karsykdommer, mens andre ikke finner noen sammenheng eller til og med beskyttende effekter.
Karl Michaëlsson sier til svt.se at det er gammel kunnskap at melk er sunt.
– Når man ser nærmere på vitenskapen, er det tynt grunnlag for å påstå det, mener han, men avslutter med at han ikke vil at folk skal få panikk.