Mandag viste TV2s siste meningsmåling at Arbeiderpartiets oppslutning var på 16,5 prosent.Andre meningsmålinger viser lignende elendige tall.
Problemene i Ap dreier seg om langt mer enn tåkefyrsten som har ledet partiet inn i undergangen. Jonas Gahr Støre er ingen samlende figur, og det fremstår uforståelig at han fortsatt sitter på topp etter ti år med nedgang.
Det blir verre og verre. Det som tidligere var en vedvarende krise er nå i ferd med å bli en katastrofe, skriver kommentator Hilde Øvrebekk i Stavanger Aftenblad.
Partiet rakner på innsiden. Da Giske ble valgt inn på topp på Sør-Trøndelags stortingsliste i helgen, stemte flere seg ut av partiet, blant annet profilerte lokalpolitikere som Siv-Len Strandskog og Marianne Gudmundsson.
Nå diskuteres Støres posisjon både sentralt og lokalt. Et økende antall ønsker at han skal trekke seg, men Støre virker å mene at han skal ta ansvar ved å bli sittende.
«Jeg leser situasjonen som at jeg har tillit til å gjøre jobben. Jeg er lederen, og jeg tar ansvaret. Og det er et spesielt ansvar som hviler på meg når vi har så dårlige tall», sa Støre på NRKs Politisk kvarter tirsdag morgen.
Allerede i 2021 mente Torbjørn Berntsen at det var på tide å diskutere Støres posisjon, men han ble reddet av stortingsvalget. Siden den gang har alt gått galt.
Solberg-regjeringen var kanskje den verste regjeringen siden andre verdenskrig. Men Støre har gjort alt verre. Samtidig virker det som at regjeringen ikke er i stand til å forstå befolkningen de er satt til å styre.
Støre & co virker å tro at hysterisk klimapolitikk som gjør husholdningene fattigere og sender konkursene i været har støtte hos velgerne. De har fokusert på Pride, de besøker moskeer og fremstår som støttespillere for Hamas.
De pøser penger på bistand og migrasjon, og det som er igjen sendes til klimatiltak og blodbadet i Ukraina.
Regjeringen er så virkelighetsfjerne at de trodde elektrifiseringen av Melkøya var en vinnersak i Finnmark, selv om lokale Ap-politikere gjentatte ganger sa det motsatte. I Lofoten legger de ned sykehus, i Innlandet legger de ned skoler.
Støre mener selv at partiet fører en god politikk for folk, men det nytter ikke å fortelle folk om den gode politikken hvis folk ikke synes at politikken virkelig er god.
Når avstanden mellom makten og folket blir for stor, og når folk ikke oppfatter at den politikken som føres er god for dem, vil oppslutningen bare fortsette å falle.
Partisekretær Kjersti Stenseng er et annet problem i kulissene av det synkende skipet.
Ledelsen er og har helt klart vært en del av problemet. At partisekretær Kjersti Stenseng ennå sitter i ledelsen, er det for eksempel mange som stusser på.
Noen, deriblant undertegnede, tenker følgende: Hva er det Stenseng sitter på av informasjon som gjør at Ap ikke blir kvitt henne?
Ap trenger ny ledelse og ny politikk. Problemet til Ap er at de egentlig ikke har noen gode alternativer. Tonje Brenna nevnes, men selv om hun tilhører Jessheim-mafiaen, så er hun en politisk broiler uten utdannelse eller arbeidserfaring.
Og som politisk redaktør Kjetil Alstadheim i Aftenposten sa på Politisk kvarter: Brenna har knapt et stempel i passet.
Skal hun ha tyngden til å representere Norge i alle mulige internasjonale settinger?
Giske fanger velgere, og uansett hva man mener om ham, så virker han å forstå hva som opptar vanlige folk. Men han er uansett for omstridt, hele partiet vil gå i oppløsning hvis Giske overtar.
Kari Nessa Nordtun er svært populær i Stavanger, hvor Ap faktisk gikk frem og fikk 32,1 prosent ved sist lokalvalg. Dette er imponerende tall i en kommune som historisk sett stort sett har stemt borgerlig.
Men har hun oppslutning nasjonalt? Hun regnes som en kommende stjerne i Ap, men det er kanskje for tidlig for henne?
Jan Christian Vestre sikler sikkert på en mulig lederstilling, men han vil neppe skaffe nye velgere til Ap.
Støre var nylig i Finnmark, og viste nok en gang sin mangel på kontakt med virkeligheten og i en total utakt med vanlige folk og lokale Ap-politikere.
Mens innbyggerne frykter økte strømpriser og rasering av beiteområdene til reinsdyra, så tror Støre på julenissen.
«Jeg tror at innbyggerne vil se at vi skal bygge fremtiden. Nå er det opp til oss å forklare hvorfor Melkøya og kraftutbygging er viktig», svarte Støre.
Det er mulig Ap bygger fremtiden, men hvem ønsker seg en slik fremtid, med elendig økonomi og tre millioner utlendinger i landet?
Vestre la i april fram en plan om hvordan Ap skal bli «et fornyet parti».
«Da må vi endre oss. Vi må igjen være det partiet som er like relevant for folk, om de bor i byen eller på bygda, om de jobber i privat eller offentlig sektor, er unge eller gamle», sa Vestre.
Ap burde kanskje heller se bakover i historien, til de tidene hvor halve befolkningen stemte på partiet, i stedet for 16,5 prosent.
Ingen i Ap virker å forstå at det er politikken som må endres. Hvis ikke kan de like greit la Støre bli sittende og få ansvaret for det som ser ut til å bli et historisk elendig valgresultat neste år.
Så får de litt tid til å finne en ny leder som kan finne fram til en politikk som bedre treffer vanlige folk, og som klarer å se hvem velgerne er og hva de vil ha fra et arbeiderparti.
Men som Øvrebekk avslutter:
Én ting Ap kan, er å rote det til for seg selv.
Årets julegave – «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus.
Ytringsfriheten er under angrep. Abonner på frie og uavhengige Document.