Q-meieriene var med på prosjektet Klimamelk, men forteller nå at de har lyttet til forbrukerne og vil avslutte all bruk av metanhemmere i fôret til kyrne som var med på prosjektet.
De siste dagene har Document forsøkt å få gode svar fra både TINE og Q-meieriene om kunstige metanhemmere. TINE har svart utførlig og forklart at de mener Bovaer er helt trygt, og at det ikke er noen grunn til bekymring.
Det har ikke vært like enkelt hos Q, hvor vi har sett svar i flere forskjellige retninger.
Nå ser det imidlertid ut til at metanhemmerne ikke blir å finne i fôret til deres melkekyr.
Det første svaret Document fikk tilgang på, kom fra forbrukeravdelingen for Melk & Matlaging hos Q.
– I Q er forbrukeren sjefen, og mange ønsker seg mer klimasmarte løsninger. Derfor var Q først ute med en egen Q Klimamelk i fjor høst, et innovativt produkt for å redusere klimaavtrykket på melken ved hjelp av et fôrtilskudd som reduserer metanproduksjon til kyrene på tre utvalgte gårder. Etterspørselen etter Q Klimamelk har ikke vært høy nok til å opprettholde produksjonen, noe som medførte at produktet forsvant ut av butikkhyllene denne høsten. Siden Q Klimamelk ikke er i salg lenger, har vi også satt bruk av metanhemmere i fôret til kyrene som var med å produsere Klimamelk på pause.
– Vi fortsetter samarbeidet med Q-bøndene for å finne nye løsninger, blant annet innenfor grønn energi og andre klimasmarte jordbrukstiltak. Klimaendringer er en av vår tids største utfordringer, som vi må fortsette å lete etter løsninger på sammen gjennom Landbrukets klimaplan.
Q-meieriene presiserer at de er forpliktet gjennom Landbrukets klimaplan om å kutte utslippene med 5 millioner tonn CO2 frem mot 2030.
Men de er villig til å finne andre løsninger enn Bovaer, som er et kunstig tilsetningsstoff med virkestoffet 3-NOP, som i enkelte studier har vist seg å være skadelig på rotters testikler, eggstokker og sædkvalitet.
Document ville forsikre seg om at svarene stemte, og tok dermed kontakt med kommunikasjonssjef Kristine Aasheim i Q-meieriene.
– Skulle gjerne hatt avklaring på om dette innebærer at Q ikke vil produsere noe melk hvor kyr har mottatt metanhemmere i fôret, som for eksempel Bovaer?
– Som jeg skrev, siden Klimamelken ikke lenger er i produksjon, avslutter vi i disse dager også all bruk av metanhemmere i fôret til kyrene som var med på prosjektet, sier Aasheim til Document.
Det er et voldsomt linjeskift fra hvor Q-meieriene befant seg for et år siden, da de var med på å lansere «Fremtidsmelk».
Da tok de det som en utfordring at folk ikke likte melken de produserte, og at det var «motiverende å bli utfordret til å kommunisere hva Klimamelk faktisk er», ifølge Bondebladet.
– Vi ser at det er noen misoppfatninger. For eksempel opplever vi at enkelte tror dette er noe som tilsettes i melka, eller at det påvirker melka negativt på noen måte, sier Margrete Holm Rogne, pressevakt i Tine.
– For å være helt tydelig: verken dyrene eller melka påvirkes av dette. Melka er akkurat den samme som før, med det samme gode innholdet – bare med betydelig lavere klimagassutslipp. Fôret som benyttes er helt trygt, dette er veldig godt dokumentert og forsket på i en rekke studier, sier Rogne til Bondebladet.
Nå viser det seg at Q-meieriene ruller hele satsingen tilbake, og vil la TINE stå igjen som de eneste som fronter kunstige metanhemmere.
Document vil følge saken tett videre, og vil undersøke om påstandene fra Q-meieriene stemmer.
Støtt usensurerte nyheter. Tegn abonnement på Document.no eller Vipps på 13629.
Vi er helt avhengig av deg for å drive med kritisk journalistikk. Vi er Norges eneste frie, uavhengige og konservative mediehus. Det er derfor vi tør å gå etter de store gigantselskapene og myndighetene. Mens hovedstrømsmediene er blitt servile.
Abonner på Document for den usensurerte sannheten mediene ikke vil fortelle deg.
Kjøp «Veien fra ateismen til det totalitære» av Olavus Norvegicus.