NTB har spurt alle de politiske partiene på Stortinget om de tror Ukraina vil kunne gjenerobre områdene som i dag er okkupert av Russland, inkludert Krim-halvøya, som har vært på russiske hender i ti år. Det er forbløffende i hvilken grad de er optimister, stikk i strid med rapportene fra slagmarken og ekspertenes vurderinger. Ingen av delene taler for at Ukraina kan lykkes, likevel tror norske politikere på seier.
Det er en mangel på realisme i krig fra mennesker som skal ivareta Norges sikkerhet.
Arbeiderpartiets utenrikspolitiske talsperson Åsmund Aukrust er mest optimistisk.
– Jeg tror absolutt at Ukraina kan vinne denne krigen og gjenerobre landområder som i dag er ulovlig okkupert av Russland, sier han.
– Men for å klare det, trenger de økt internasjonal støtte, legger Aukrust til.
Kan vinne
Også Senterpartiets Marit Arnstad tror Ukraina kan lykkes.
– Ukraina kan vinne denne krigen. Motstandskraften i det ukrainske folket er imponerende. De vil kunne gå seirende ut av konflikten dersom de fortsetter å motta betydelig internasjonal støtte og klarer å opprettholde kampviljen i egen befolkning, sier hun.
Det samme tror MDGs Arild Hermstad.
– Det er fortsatt mulig for Ukraina å ta tilbake land fra Russland. De har klart utrolige ting før i denne krigen og kan klare det igjen, sier han.
– Ved eventuelle forhandlinger er det viktig å gi Ukraina en sterkest mulig forhandlingsposisjon, mener Hermstad.
Venstre-leder Guri Melby understreker at det må være opp til Ukraina selv å avgjøre når tiden er inne for fredsforhandlinger.
– Vår oppgave er å støtte Ukraina slik at de selv kan avgjøre når de vil gå til forhandlingsbordet. Hva som vil være sluttresultatet av slike forhandlinger, avhenger helt av hvordan krigen forløper videre og hvilket utgangspunkt Ukraina vil ha, sier Melby.
KrFs Dag-Inge Ulstein deler dette synet, det samme gjør Høyres Ine Eriksen Søreide.
– Det er bare Ukraina som kan mene og vurdere hvor deres røde linjer går ved en eventuell fredsforhandling, sier Ulstein.
– En av de viktigste årsakene til at Høyre har presset på for å øke støtten til Ukraina betydelig, er både at de skal kunne forsvare seg mot stadig mer brutale russiske angrep, og for at de skal kunne slå tilbake og komme i en sterkere posisjon militært for å kunne sette premisser for eventuelle fredsforhandlinger, sier Eriksen Søreide.
FrPs Morten Wold tviler på om det fins en militær løsning på krigen.
– De aller fleste kriger slutter som regel rundt et forhandlingsbord. Det er store muligheter for at det vil bli tilfelle også med denne krigen, sier Wold.
– Nettopp derfor er det viktig at Norge og den øvrige demokratiske verden gjør det vi kan for at Ukraina får en så sterk forhandlingsposisjon som mulig, sier han.
Om Zelenskyj kan lykkes med sin såkalte seiersplan og Ukraina kan gjenerobre alle de okkuperte områdene, tør ikke Wold å spå om.
– Det blir vanskelig å spekulere om hvilke av de okkuperte områdene Ukraina eventuelt vil klare å gjenerobre eller forhandle til seg, sier han.
SVs Ingrid Fiskaa tør heller ikke spå, men etterlyser økt diplomati.
– SV støtter Ukrainas kamp for å kunne styre seg selv innenfor sitt folkerettslig rettmessige territorium. Norsk støtte bør også innebære å søke diplomatiske og politiske prosesser som kan føre til en varig og rettferdig fred, sier hun.
– Det er ukrainerne selv som må ta stilling til hvordan en fredsløsning kan se ut, sier Fiskaa.
Også Bjørnar Moxnes i Rødt ber om større diplomatisk innsats.
– Ukraina er i sin fulle rett til å forsvare seg, og Norge må støtte dem i det, samtidig som vi må gjøre mer diplomatisk for å få en slutt på krigen og en rettferdig fred i tråd med folkeretten, sier han.
– Så får de med større militær ekspertise uttale seg om hva som er realistisk å oppnå, legger Moxnes til.
Hos ekspertene er det et helt annet syn.
Blant eksperter er det få som tror at Ukraina vil seire på slagmarken.
– Nei, det tror jeg dessverre ikke, sier Julie Wilhelmsen, som er forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi) og Russland-ekspert.
De russiske styrkene vinner terreng, den ukrainske befolkningen er krigstrøtt, og halvparten er villig til å gi opp territorium for at krigen skal ta slutt, påpeker hun.
– Det er ingenting i Kremls retorikk eller handlingsmønster som tilsier at de er kompromissvillige når det gjelder områdene de har okkupert, sier Wilhelmsen.
Så hva er det norske politikere vet som ikke ekspertene vet? Dette er de samme politikerne som lover ubetinget støtte til Ukraina. Så lenge det trengs.