Oslo sliter med elendig økonomi. Pensjonister mister viktige møteplasser, og ungdom mister sitt andre hjem. Men der er tydeligvis nok penger til ulike klimaprosjekter.

Oslos bydeler ligger an til kutte over 1 milliard kroner neste år, skriver Aftenposten. De har kartlagt hvordan dette vil ramme innbyggerne.

Blant annet mister seniorsenteret Stavgang-gruppen støtten etter 50 år. Bydel Vestre Aker mangler penger og har derfor vedtatt å legge ned seniorsentrene både på Røa og på Vinderen.

– Jeg synes det er helt utrolig trist at alt dette bare skal bort. Jeg tror det vil føre til mye mer ensomhet, sier Elisif Rytter (74).

På seniorsenteret får eldre blant annet hjelp til å benytte seg av data, som infiltrerer stadig mer av livene våre, noe som er et problem for mange eldre som ikke er vokst opp med laptop og mobiltelefoner.

Alle Oslos 15 bydeler må kutte mye. Noen svært mye.

Aftenposten har regnet ut at bydelene totalt legger opp til å redusere kostnadene med over 1 milliard kroner neste år og kutte nærmere 300 årsverk.

Men klimaetaten, med sine 55 ansatte, blir ikke rammet av kuttene, ser det ut til. Det ser heller ikke ut til at Oslo kommune har noen planer om å kutte i karbonfangstprosjektet på Klemetsrud, som har en beregnet kostnad på 9,5 milliarder kroner.

FrP føler seg lurt av H, som inngikk karbonavtale med Ap bak deres rygg

Oslos politikere foretrekker å kutte i seniorsentre, fritidsklubber, hjemmehjelpstjenesten, aktivitetstid for demente og tilbud til innbyggere med rus- og psykiatri-utfordringer.

Det foreslås også færre midler til vikarer og kortere åpningstider i barnehagene i enkelte bydeler. Flere NAV-kontorer får kutt. Det samme gjelder helsestasjonene og skolehelsetjenesten.

Frivillighet, idrett og offentlige toaletter i parker vil også oppleve kutt. Årsakene er todelte, skriver Aftenposten.

  • Nesten alle bydelene har i år brukt langt mer penger enn de hadde budsjett til, og dette må dekkes inn til neste år. En viktig grunn er rekordutbetalinger i sosialhjelp i Oslo i år.
  • Byrådet har varslet en historisk stor omstilling i Oslo kommune. Dagens driftskostnader skal varig ned. Totalt skal kommunen kutte utgifter på 2,3 milliarder kroner innen 2028. Da byrådet la frem sitt første budsjett i oktober, påla det alle bydelene å kutte 0,8 prosent av budsjettrammen til neste år. Byrådet har også varslet at bydelene må regne med å kutte betydelige beløp hvert år frem til 2028.
    De svakeste rammes av kuttene: Eldre, barnevern, funksjonshemmede og folk med problemer med rus eller psykiatri.

Så legges det ned fritidsklubber for ungdom, blant annet på Søndre Nordstrand.

Bydelen foreslår blant annet å legge ned Lerdal fritidsklubb på Prinsdal. Fritidsklubben, best kjent under navnet Låven, har eksistert i 63 år og er en av de eldste fritidsklubbene i landet.

– Det kommer til å påvirke veldig mange ungdommer hvis den blir borte, sier Sandra Toding-Bergan (17).

– Forsvinner Låven, har mange av ungdommene i byen ikke lenger et sted å henge. Flere har ikke plass eller får ikke lov til å ha venner hjemme hos familien. Ikke minst vil det gå ut over dem som ikke trives hjemme, forteller Salma Abdullahi Mohamed (17).

Nå frykter ungdommene en økning i kriminaliteten. Norske politikere har jo i alle år snakket om hvor viktig det er for ungdommen å ha «et sted å være,» og bruker ustanselig «trangboddhet» som en forklaring på grov kriminalitet.

Men når det kommer til stykket, er det hos unge, eldre og svake grupper det kuttes.

Dette skjer i en tid hvor kriminaliteten blant ungdom vokser sterkt og eldrebølgen er på full fart inn i hovedstaden.

Psykologer i Oslo kommune ser med bekymring på budsjettforslagene. Mens byrådet skylder på regjeringen, skylder ledelsen i bydelene på byrådet. Innbyggerne i Oslo betaler prisen, og det blir dyrest for dem som har minst fra før, skriver 11 psykologer i en annen artikkel i samme avis.

Rask psykisk helsehjelp og Oslohjelpen blir i praksis nedlagt, og det foreslås reduksjon i andre forebyggende psykiske helsetilbud. Broa, et aktivitetshus for personer med psykiske helse- og rusproblemer, foreslås også nedlagt.

Økonomisk krise i bydelene går ut over de ikke-lovpålagte tjenestene. Det er en stor misforståelse at innbyggerne ikke har rett på slike tilbud. Lov om kommunale helse- og omsorgstjenester gir innbyggerne krav på psykisk helsehjelp. Disse rettighetene vil ikke innfris dersom forebyggende lavterskeltjenester raseres.

Heldigvis skal i det minste verden reddes.

Årets julegave – «Veien fra ateismen til det totalitære» av Olavus Norvegicus.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.