I Sverige skal det statlige firmaet Vattenfall nå avlyse et klimainitiativ for å fange karbondioksid (CO2) og grave det ned i bakken. Dette melder SVT.
Vattenfalls løfte om å fange karbondioksid og lagre det i bakken har snart passert to tiår. Til tross for flere forsøk på å komme i gang, har det statseide energiselskapet besluttet å avbryte sin siste satsing, som skulle fange 150.000 tonn karbondioksid fra Jordbro kraftverk.
«Det var ikke forventet», sier Sara Bjurström, byutviklingssjef i Haninge kommune utenfor Stockholm, om beslutningen.
Vattenfall ønsker ikke å stille til intervju, men skriver i en e-post til SVT at «markedet for karbondioksidfangst er for umodent, og at det mangler økonomi til å gjennomføre prosjektet».
«Det er en viktig del av å håndtere klimaomstillingen for hele regionen», sier Sara Bjurström, som synes det er synd at prosjektet blir avlyst.
Helsingborg vil bruke 2 mrd. kroner på å grave ned karbondioksid
Prosjektet med å fange og lagre 200.000 tonn karbondioksid fra Vattenfalls anlegg i Uppsala er også avlyst, opplyser selskapet.
I 2008 investerte Vattenfall milliarder i å fange karbondioksid fra sine kullkraftverk i Tyskland. På det tidspunktet hadde Vattenfall de nest høyeste utslippene av alle energiselskaper i Europa. Vattenfalls utslipp i Polen og Tyskland tilsvarte de totale utslippene i Sverige. Men å slutte å brenne kull for å redusere klimapåvirkningen ble ikke sett på som et alternativ.
Løsningen med å fange opp karbondioksidet fra selskapets skorsteiner og lagre det i bakken ble ansett som mer realistisk. «Det er det som anses som den viktigste komponenten for å løse klimaproblemene», sa Vattenfalls daværende konsernsjef, Lars G. Josefsson, da SVT intervjuet ham i 2008.
Men problemer med å finne et egnet lagringssted for karbondioksidet førte til at prosjektet ble avlyst.
Milliardene sitter løst når man bruker ord som klima og bærekraft
16 år seinere investerer den svenske staten nå 36 milliarder svenske kroner i storskala utnyttelse av teknologien. Denne gangen ved Sveriges biobrenselanlegg.
Men til tross for regjeringens forhåpninger til karbonfangst og håndtering, også kjent som Carbon Capture and Storage (CCS) på engelsk, er ikke det statseide Vattenfall like optimistisk når det gjelder teknologien. Karbonfangstanlegget ved Vattenfalls biobrenselfabrikk i Jordbro skulle etter planen være i drift innen 2028 og fange 150.000 tonn karbondioksid per år.
Kjøp «Et varslet energisjokk» her!
Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!