Utsikt til et langt dike i den sørøstlige Chittagong-provinsen i Bangladesh. Stillbilde: Ranjan / YouTube.

En sjettedel av Bangladesh risikerte å bli oversvømt av et stigende hav, advarte FN i 1989.

Land­gjen­vinn­ing, diker og erosjons­bekjempende tiltak har i mellomtiden økt land­areal­et med 2677 kvadrat­kilo­meter, påviser forskere i en faglig artikkel i Journal of Sedimentary Environments som er omtalt av Die Welt.

Landet viser imponerende suksess i kampen mot naturkreftene, skriver den tyske avisens vitenskaps­redaktør Axel Bojanowski.

Det gjennomsnittlige globale havnivået har steget siden slutten på forrige istid, men stigningen har vært langsom i tusenvis av år, og er i dag på ca. 3 millimeter i året.

Virkningen på steder som ligger langs kystene verden rundt, avhenger imidlertid ikke bare av havnivået, men av jordskorpens bevegelser og menneskelig inngripen. Noen steder kompenserer landheving for havstigningen, og andre steder forsøker mennesker å beskytte seg mot konsekvensene av stigningen.

Og ifølge forskerne Shahriar Bin Shahid, M. Royhan Gani og Nahid D. Gani er det det siste som er skjedd i Bangladesh.

Selv om kysten i Bangladesh har erodert i løpet av de siste tre tiårene, har landgjenvinning klart oppveid tapet, ifølge geoforskere fra Western Kentucky University. Spesielt planting og vedlikehold av mangrovetrær har vist seg å være et effektivt middel for å beskytte kysten. De salttolerante trærne og buskene med sine forgrenede rotsystemer bryter bølger og roer ned vannet før det skyller opp på kysten, noe som reduserer landerosjonen.

Dessuten er mer enn halvparten av landet nå beskyttet av diker.

Suksessen er rungende: «Risikoreduserende tiltak har ført til en betydelig reduksjon i antall dødsfall som følge av stormflo de siste tiårene, noe som kan tilskrives bedre varsling, tidlig varsling og tilfluktsrom, men også forbedret kystsikring», rapporterer ekspertene i det vitenskapelige tidsskriftet «Environmental Research Letters».

Det er altså tilpasning til skiftende naturforhold som som har lyktes:

Bangladesh nå et av de landene som er best forberedt på havnivåstigningen, forklarte Saleemul Huq, den nylig avgåtte direktøren for International Centre for Climate Change and Development i London, om sitt hjemland i 2021. «Vi har akseptert at vi må tilpasse oss», sa Huq.

Selv om befolkningen i landet har økt kraftig, er det færre som dør på grunn av naturkatastrofer:

«I Bangladesh ble i gjennomsnitt 6600 mennesker drept av en storm på 1960-tallet; på 2010-tallet falt dette tallet til 30», rapporterer forskerne i «Coastal Engineering Journal».

På 1900-tallet krevde kraftige stormer gjentatte ganger titusenvis av menneskeliv, for eksempel i 1942, 1965 og 1991, mens syklonen Bhola i 1970 forårsaket opp mot en halv million dødsfall. I dag har sammenlignbare stormmonstre langt færre konsekvenser: Da syklonen «Amphan» nådde land i 2020 på en lignende bane som «Bhola» og enda sterkere, døde 128 mennesker i stedet for hundretusener som i 1970.

Bangladesh ser ut til å være på vei til å gjenta suksessen Nederland har hatt med å beskytte territoriet mot havet.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som ebok.

 

Ytringsfriheten er under angrep. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.