Samtidig som pendler Ann-Mari Lofthus ikke får dekket pendlerbolig når hun bor 440 kilometer tur-retur unna jobben, får stortingspolitikere gratis pendlerbolig om de bor mer enn 40 kilometer fra Stortinget.

På årets skatteoppgjør fikk hun ikke en krone i fradrag for pendlerbolig.

Det er fordi regjeringen i 2018 bestemte at man ikke lenger skal ha rett til pendlerfradrag dersom man har bodd og arbeidet på samme plass i mer enn 24 måneder.

– At det ble gjort ved et pennestrøk, oppleves veldig urettferdig. Det forundrer meg at det var så lett å gjøre det, sier Lofthus, som er postdoktor ved Høgskolen Innlandet på Elverum og bor på Kongsberg.

Samtidig kan politikerne selv ha sine pendlergodtgjørelser på ubestemt tid.

– Jeg har en viss forståelse for det. Samtidig kjenner jeg på den forakten som kommer opp når de kan vedta at et menneske som er en stabil arbeidskraft skal straffes fordi man ønsker å fortsette hos arbeidsgiver lenger enn to år, sier Lofthus til Dagsavisen.

Skatteadvokat og leder for Skattebetalerforeningen, Rolf Lothe, reagerer også på at det er så store forskjeller. Han har satt seg inn i hvilke regler som gjelder for stortingspolitikere og andre, vanlige ansatte. Han kan fortelle at det er store forskjeller.

– Vi mener det er uheldig at «vanlige folk» ikke har fradragsrett for pendlerkostnader når de har pendlet i 24 måneder. Utgiftene er jo fortsatt de samme, sier Lothe.

Men i tillegg kommer altså mange andre forskjeller, som blant annet:

    1. Stortingsrepresentanter kan bo sammen med familien sin i pendlerboligen sin i Oslo og likevel anses som pendlere.
    2. En enslig stortingsrepresentant anses som pendler selv om hun eller han har overveiende døgnhvile i pendlerboligen. «Vanlige folk» vil normalt ikke bli ansett som pendler i et slikt tilfelle, dersom pendlerboligen er på mer enn 30 kvadratmeter.
    3. Stortingsrepresentanter kan få gratis (og skattefri) pendlerbolig dersom de bor mer enn 40 kilometer fra Stortinget (arbeidsplassen). «Vanlige folk» vil normalt måtte ha en lengre pendleravstand før de blir ansett som pendlere.
    4. For «vanlige folk» stilles det krav til hjemreiser av en viss hyppighet for å anses som pendler. Slike krav stilles ikke til stortingsrepresentanter.
    5. For stortingsrepresentanter som av hensyn til vervet må bo utenfor hjemmet, skal alle hjemreiser/besøksreiser til hjemmet anses som yrkesreiser. For «vanlige folk» er dette besøksreiser.

 

Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her! Kjøp e-boken her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.