En fersk spørreundersøkelse i regi av tyske flyktningmyndigheter viser at 65 prosent av de spurte blant krigsflyktninger fra Ukraina ønsker å bosette seg permanent i Tyskland.
Slike undersøkelser er blitt utført jevnlig, og for bare halvannet år siden var det et flertall av de spurte som sa at de en dag ønsket å returnere til Ukraina, opplyser Die Welt.
Ukrainere sier i økende grad at de finner seg til rette, og interessen for jobb- og språkkurs er økende, skriver den tyske avisen.
Siden krigsutbruddet i februar 2022 har Tyskland tatt imot 1,1 millioner ukrainske krigsflyktninger, og det bodde i april 1,3 millioner ukrainere i landet. Av disse er ca. 855.000 ifølge føderale myndigheter i arbeidsfør alder, opplyser Tagesschau.
I juli var det imidlertid kun 266.000 ukrainske flyktninger i Tyskland som var i arbeid, viser tall fra Tysklands regjering.
Dermed er det snaut 750.000 ukrainere som lever på tyske sosialytelser, til tross for at store deler av Ukraina regnes som trygt. Fra Polen, som også har tatt imot mange ukrainere, men ikke tilbyr velferdsytelser på tysk nivå, har mange ukrainere vendt hjem.
Situasjonen representerer et dilemma for Tyskland. På den ene siden snakkes det om lave fødselstall og behov for å importere arbeidskraft. Men menneskene som kommer, er ikke nødvendigvis egnet til jobbene det er tale om.
På tysk høyreside er det derfor flere som heller vil sende ukrainere hjem enn å la dem leve på trygd i Tyskland, eventuelt redusere trygden. CDUs bayerske søsterparti CSU har allerede tatt til orde for at de som ikke har jobb, må reise tilbake til Ukraina.
Kjøp boken av Alf R. Jacobsen! Kjøp e-boken her.