Som forventet ble det et klart flertall i helsekomiteen på Stortinget, som dermed går inn for å vedta regjeringens nye abortlov. Grensen for selvbestemt abort utvides fra uke 12 til uke 18.

Ni av 14 medlemmer i Stortingets helse- og omsorgskomité gikk tirsdag inn for regjeringens forslag om ny abortlov, skriver NTBs Peter Tálos.

Ifølge saksordfører Sandra Bruflot (H) tyder dette på at over av 100 stortingsrepresentantene vil stemme for loven når den blir lagt fram 3. desember.

– Det er flertall i komiteen for utvidelse til 18 uker, og at vi behandler fosterantallsreduksjon akkurat som abort, at det blir selvbestemmelse, sier kvinnepolitisk talsperson Kamzy Gunaratnam i Ap til NTB.

Foruten selve flyttingen av grensen for selvbestemt abort til 18 uker har forslaget om at fosterreduksjon defineres som abort, og at gravide kvinner dermed selv kan ta stilling til det fram til uke 18 uten innblanding fra nemnd, vekket reaksjoner.

Fosterreduksjon vil si et inngrep som avbryter svangerskapet for ett eller flere fostre i et flerlingsvangerskap, mens svangerskapet fortsetter for ett eller flere av de andre fostrene.

Evalueres om fire år

Bruflot (H), Marian Hussain (SV), Seher Aydar (R), Siv Mossleth (Sp) og Gunaratnam pressen i vandrehallen på Stortinget etter avstemningen i komiteen.

– Kanskje noe av det viktigste er at vi også foreslår at det blir evaluering etter fire år. Vi skal ikke vente 50 år på å sette oss inn i hvordan abortloven skal se ut. Det betyr at vi skal evaluere loven allerede om fire år, sier Gunaratnam videre.

Abortsaken er betent, og mange forstår ikke at det skal være så vanskelig å ta en avgjørelse om abort innen 12 uker, som tilsvarer nesten 3 måneder. Aborttilhengere derimot ser på dette som et spørsmål som kvinner selv må avgjøre, ut fra prinsippet «min kropp, mitt valg».

Det bør dog nevnes at mange av abortsakens støttespillere så annerledes på dette under pandemien. Da gjaldt plutselig «din kropp, men vårt valg». Dessuten påpekes det på sosiale medier av abortmotstandere at en abort faktisk dreier seg om to kropper: Morens kropp og barnets kropp. Dessuten er jo også en far involvert, uten at noen later til å bry seg noe særlig om dette.

– Nær barnets levedyktighet

Kristelig Folkeparti er skuffet etter flertallsinnstillingen tirsdag. Tidligere partileder Olaug Bollestad sitter i helse- og omsorgskomiteen for KrF.

– Jeg er skuffet over at Stortinget vil utvide grensen for fri abort til uke 18. Det er veldig nær tidspunktet for barnets levedyktighet, og der helsevesenet plikter å sette inn alle ressurser for å berge barnet, sier hun til NTB.

Bollestad sier partiet vil fortsette kampen mot den radikale utvidelsen av dagens lovverk.

– Det er ikke nødvendig å svekke barnets rettsvern radikalt for å sikre gravide mer støtte og veiledning, sier hun.

Uenige om nemnder

Komiteen har også diskutertom bruken av nemnder. Et flertall kom til at man skal flytte dagens tilbud om råd og veiledning ut av nemndene.

– Jeg tror alle erkjenner at dagens nemndsystem har fungert dårlig. Man har hatt en dobbeltrolle der man både skal gi veiledning og skal være den som bestemmer til slutt. Det har fungert ekstremt dårlig, sier Bruflot til NTB.

Rødt ville fjerne nemndene helt, men flertallet sa nei.

– Vi støtter forslaget som fremmes nå helhjertet, men vi mener at vi ikke kan stoppe her, for vi må fjerne nemndene helt. De hører til en tid der kvinner ikke ble regnet som myndige nok til å bestemme over egen kropp, sier Seher Aydar til NTB.

Senterpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet har fristilt representantene i dette betente spørsmålet. KrF er kritiske til at partiene ikke stemmer enstemmig imot forslaget.

Kjøp Totalitarismens psykologi her! Kjøp e-boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.