En familie fra Bulgaria i Oslo får skjerpet straff i Høyesterett for sønnens ekteskapspakt med en mindreårig jente.
Familien har vært bosatt i Norge siden 2019. De tilhører en tyrkisktalende, muslimsk minoritet i Bulgaria. I tillegg til ekteskapspakten ble også sønnen i familien dømt for produksjon av bilder som seksualiserer barn.
Dommen fra Agder lagmannsrett tidligere i år var den første dommen som omhandler barneekteskap i Norge på mer enn ti år.
Sønnen i familien var 23 da han kom i kontakt med en 14-åring fra hjemlandet på Facebook. De innledet etter hvert et kjæresteforhold. Han reiste til Bulgaria i desember 2021, og møtte 14-åringen. I begynnelsen av januar 2022 reiste han til Bulgaria nok en gang, denne gangen sammen med sin far. Ved returen den 28. februar 2022 fulgte 14-åringen med.
Hadde lite bagasje
Det utenomrettslige ekteskapet ble gjennomført uten hjemmel i bulgarsk lov.
Politiet i Sandefjord stoppet reisefølget da de gikk gjennom passkontrollen på Torp flyplass. Politiet reagerte på at jenten hadde lite bagasje, og at hun verken hadde penger, bankkort eller telefon. Politiet foretok innledende undersøkelser og sendte bekymringsmelding til barnevernet.
I mars 2022 foretok politi og barnevern en såkalt velferdskontroll hjemme hos de domfelte i Oslo. Under kontrollen traff barnevernstjenesten akuttvedtak om midlertidig plassering av 14-åringen på institusjon. Hun oppholdt seg på barnevernsinstitusjonen en drøy måned før hun ble returnert til Bulgaria. Hun ble der tatt hånd om av bulgarsk barnevern og er senere gjenforent med sine foreldre.
Skjerpet fengselsstraffene
I Agder lagmannsrett ble sønnen i familien idømt elleve måneders fengsel, mens foreldrene ble dømt til henholdsvis elleve og sju måneder for tilrettelegging og medvirkning.
Straffenivået er nå blitt skjerpet av Høyesterett. Far og sønn fengsles i 1 år og 2 måneder. Brudgommens mor må syv måneder bak lås og slå.
Morens medvirkning knytter seg i første rekke til tilrettelegging for selve etableringen av den ekteskapslignende forbindelsen, herunder blant annet ved kjøp og leie av kjoler til sammenkomstene. Det er ikke ført bevis for at hun tok del i selve beslutningen om å tillate det utenomrettslige barneekteskapet. Lagmannsretten har samtidig funnet det bevist at [morens] rolle var «noe langt mer enn å være en passiv tilskuer til det hendelsesforløpet som er funnet bevist», heter det i dommen.
– I lys av fornærmedes alder er det uten betydning at etableringen var frivillig fra hennes side. Hun ble satt i en svært sårbar situasjon, fullstendig prisgitt [tiltalte] og hans familie, ved at hun ble tatt med til et fremmed land på ubestemt tid, langt borte fra sin familie, skriver førstevoterende høyesterettsdommer Kine Steinsvik.
Flertallet av dommerne stilte seg bak Steinsviks konklusjon om at «skadevoldernes norske bosted knytter saken til Norge» og at dermed norske lover skal brukes for å bestemme størrelsen på oppreisningserstatningen.
– På samme måte som i saker om erstatning etter seksuelle overgrep har Norge også interesse i at ofre for barneekteskap og tvangsekteskap sikres oppreisningserstatning. Dette hensynet ivaretas best dersom norsk rett anvendes når saken behandles av norske domstoler, skriver hun.
Erstatningssummen ble økt fra lagmannsrettens 75.000 kroner til 120.000 kroner, med de tre domfelte som solidarisk ansvarlige.
For øvrig ble ankene fra de tre domfelte forkastet og resten av dommen fra lagmannsretten blir stående.
To dommere uenige
Hovedspørsmålene for Høyesterett var om norske domstoler har jurisdiksjon i saken, og om de tre tiltalte kunne straffes etter norsk straffelov, som setter forbud mot etablering av en ekteskapslignende forbindelse med noen som er under 16 år.
Dommen ble avsagt under dissens. Flertallet på tre dommere mener at norske domstoler har jurisdiksjon i saken, selv om forbindelsen ble etablert i utlandet.
To dommere var uenige og mente lagmannsrettens dom må oppheves.
Dommer Aage Thor Falkanger problematiserte ordlyden i de aktuelle paragrafene i straffeloven, som etter hans tolkning ikke dekker utenomrettslige, «ekteskapslignende» pakter på samme måte som et regulært barneekteskap.
Dette førte så til spørsmål om handlingene var straffbare både i Bulgaria og Norge, noe loven krever, men som retten ikke har tatt stilling til. Han kunne derfor ikke ta stilling og mente derfor grunnlaget for dommen er mangelfull.
Falkanger fikk støtte av dommer Ingvald Falch.
Kjøp «Veien fra ateismen til det totalitære» av Olavus Norvegicus.