Fra et klasserom ved en grunnskule i Neumarkt in der Oberpfalz. Foto: DALIBRI / cc by-sa 3.0 / Wikimedia Commons.

Andelen elever ved grunnskolene i Wien som har for dårlige kunnskap­er i tysk til å følge vanlig under­visning, er økende og har nå nådd 21 prosent, viser en offisiell rapport om inne­værende skoleår i den øster­rikske hoved­staden.

15.613 elever ved Wiens grunn­skoler er såkalte ekstra­ordinære elever som i praksis ikke snakker tysk, og det er 1281 flere enn i forrige skoleår, melder Heute.

Av de berørte elevene oppgav i underkant av 52 prosent (8184) Østerrike som fødeland, mens rundt 20 prosent (3133) har øster­riksk stats­borger­skap. Disse tallene gjen­speiler de siste årenes inter­nasjonale kriser, særlig krigene i Syria og Ukraina.

Den demografiske utviklingen er også tydelig i barne­hagene: Omlag 60 prosent av barne­hage­barna i Wien har et annet førstespråk enn tysk, skriver den øster­rikske avisen.

Problemet forsterkes av at det ikke finnes tilstrekkelige under­visnings­ressurs­er til å gi alle elevene som trenger det, språkstøtte i tysk.

Wiens utdannings­byråd Christoph Wieder­kehr reagerer på omstendig­hetene med besvergelser:

«De aktuelle tallene for elever med særskilte behov i Wiens grunn­skoler viser nok en gang hvor viktig det er å lære tysk. Det er ikke valgfritt å lære tysk, det er obligatorisk!» under­streker Wiederkehr. «Vellykket integrering gjennom språk­tilegnelse krever på den ene siden egnede programmer, men også et tydelig engasjement fra foreldrenes side», presiserer han.

Folkepartiet (ÖVP) i Østerrike benytter anledningen til å kritisere byråden, som tilhører det liberale partiet NEOS. Dette har ikke noe å gjøre med tilstrømningen til Østerrike, hevdes det:

For ÖVP er de nylig offentlig­gjorte tallene en grunn til å kritisere Wiens byråd for utdanning. «Når barn fødes her, vokser opp her, går i barnehage i minst to år og likevel ikke snakker godt nok tysk, har det ingenting med flyktning­strømmer eller antall stillinger i Wiens skoler å gjøre, men rett og slett med bystyrets svikt på grunn­skole­området», sier Harald Zierfuß, utdannings­politisk talsmann for Wiener Volks­partei.

Problemene er ikke føderale øster­rikske myndig­heters skyld, hevder en ansvars­fraskrivende Zierfuß.

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som ebok.

 

Usensurerte nyheter. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.