På klimatoppmøtet (COP29) i Baku er EU, USA og andre rike land som Storbritannia og Australia på overtid blitt enige om å heve tilbudet om «klimafinansiering» til fattige land fra 250 til 300 milliarder dollar pr. år innen 2035.
Utspillet kommer etter at tilbudet om 250 milliarder dollar var blitt avvist, men det er uklart om utviklingslandene er rede til å akseptere det, melder Reuters.
COP29 var i ferd med å bli en fiasko for klimaaktivister da arrangementet egentlig skulle være over, og det er fremdeles et åpent spørsmål om det kommer en avtaletekst som alle blir enige om.
Utviklingslandene hadde i utgangspunktet krevd 1300 milliarder dollar årlig, men kan se seg nødt til å akseptere 300 milliarder for overhodet å oppnå en avtale.
Men en avtale kan henge i en tynn tråd:
Listen over land som skal bidra – rundt to dusin industrialiserte land, inkludert USA, europeiske land og Canada – går tilbake til en liste som ble vedtatt under FNs klimaforhandlinger i 1992.
Europeiske regjeringer har krevd at andre skal være med på å betale, deriblant Kina, verdens nest største økonomi, og oljerike Gulf-stater.
Trumps valgseier legger en ekstra demper på andre vestlige lands giverlyst:
Det nylige valget av Donald Trump til USAs president, som har kalt klimaendringene for en bløff, har kastet en skygge over forhandlingene i Baku. Forhandlere fra andre rike nasjoner forventer at verdens største økonomi ikke vil bidra til klimafinansieringsmålet i løpet av Trumps kommende fireårsperiode.
Trump har varslet at han vil trekke USA fra Paris-avtalen så snart han overtar som USAs president.
Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.
Usensurerte nyheter. Abonner på frie og uavhengige Document.