COP29-president Mukhtar Babayev forlater et plenumsmøte under FNs klimatoppmøte i Baku den 23. november 2024. Foto: Sergei Grits / AP / NTB.

Klimatoppmøtet i Baku holder på å havarere etter at flere titalls øystater og afrikanske land har forlatt forhandlingene om såkalt klima­finansiering.

77 utviklingsland forlanger minst 500 milliarder dollar i året av de rike landene, melder Sky News.

Tålmodigheten er tynnslitt, og spenningen har kokt over på COP29-klimaforhandlingene i Aserbajdsjan, som skulle vært avsluttet i går, men som nå er godt inne i overtid.

Etter to uker med anstrengt diplomati forsøker de mer enn 190 landene som er samlet i hovedstaden Baku, fortsatt å bli enige om en ny økonomisk avtale som skal kanalisere penger til fattige land for både å bremse og tilpasse seg klimaendringene.

De rike landene har signalisert at de er villige til å betale 300 milliarder dollar i året, men dette er altså ikke akseptabelt for utviklingslandene.

De minst utviklede landene, som Mosambik og lavtliggende øynasjoner som Samoa, er rasende over at deres krav om å få tildelt en del av fondet har blitt ignorert.

Samoas minister for naturressurser og miljø, Toeolesulusulu Cedric Schuster, er en av representantene som har forlatt finansforhandlingene.

Toppmøtet mislykkes også på andre fronter:

Utviklingslandene er ikke bare sinte på finansforhandlingene, men også på hvordan de skal komme videre med løftet fra i fjor om «overgang bort fra fossilt brensel».

En gruppe olje- og produsentland, med Saudi-Arabia i spissen, har forsøkt å utvanne denne formuleringen, mens Storbritannia og øystater er blant dem som har kjempet for å beholde den.

Schuster sa at alt som forhandles om, inneholder en «beklagelig mangel på substans».

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som ebok.

 

Usensurerte nyheter. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.