Den dårlige økonomien i Tyskland har utløst en veritabel konkursbølge. Antall konkurser i tyske bedrifter økte ifølge det føderale statistikkbyrået med hele 23 prosent i oktober sammenlignet med i fjor, melder Die Welt, som kaller økningen dramatisk.
«Alarmerende» lyder kommentaren fra Det tyske industri- og handelskammeret (DIHK), som angir tre årsaker til utviklingen:
«Sviktende etterspørsel fra inn- og utland, høye kostnader for energi og faglært arbeidskraft, betydelige byrder fra skatter og byråkrati – alt dette legger press på forretningsutsiktene og den økonomiske situasjonen», sier DIHKs ekspert på små og mellomstore bedrifter, Marc Evers.
Den prosentvise økningen i antallet konkurser har vært tosifret siden juni 2023, og det forventes mer enn 20.000 konkurser i Tyskland i 2024, en årlig økning på 25 prosent.
«Den nåværende konkursbølgen er resultatet av en perfekt storm av langvarig økonomisk svakhet og drastisk økte kostnader», sa nylig økonomen Steffen Müller ved Institutt for økonomisk forskning (IWH) i Halle. «Mange svakere selskaper som overlevde i lavrentefasen og med støtte under pandemien, er nå under massivt press med kraftig økte kostnader.»
En undersøkelse fra Ifo-instituttet i München viser at 7,3 prosent av bedriftene fryker for sin eksistens.
Konkursbølgen rammer en rekke forskjellige bransjer. Mest utsatt er transport og lager-, hotell og restaurant-, samt bygg og anleggssektoren – foruten vikarbyårer.
I tillegg til konkursene er det en rekke bedrifter som simpelthen avvikler virksomheten uten å dukke opp i konkursstatistikken. Samtidig faller antallet nyetableringer i Tyskland.
Kjøp «Et varslet energisjokk»!