To og et halvt år etter den russiske invasjonen ønsker et flertall av ukrainerne nå en rask avslutning på krigen gjennom fredsforhandlinger.

En Gallup-måling gjennomført i august og oktober 2024 viser at 52 prosent av respondentene ønsker en rask forhandlingsløsning på krigen «så snart som mulig».

38 prosent ønsker at kampene skal fortsette til seier er oppnådd, noe som store deler av det politiske landskapet i Vest-Europa også later til å mene.

Krigen trekker ut i tid, og vil ha vart i tre år i februar. Ukraina har lidd store menneskelige tap og er påført massive ødeleggelser, og dette har påvirket holdningene til krigen.

Kort tid etter invasjonen 24. februar 2022 ønsket hele 73 prosent av ukrainere at krigen skulle fortsette til Ukraina hadde vunnet. Men krigstrettheten har gradvis økt, og oppslutningen om forhandlinger har nå for første gang passert 50 prosent.

Samtidig har Biden tillatt Ukraina å bruke langtrekkende missiler levert av USA mot mål på russisk jord, noe som øker spenningen i regionen og setter press på EU.

Bidens aksept av amerikanske våpen på russisk jord setter press på EU

I østlige deler av Ukraina, som er hardest rammet av krigshandlingene, støtter hele 63 prosent en forhandlingsløsning. Området Donetsk/Luhansk i øst har i praksis vært i krig siden 2014, og et av Putins krigsmål er å bringe dette området inn under russisk kontroll.

For dem som fortsatt ønsker å kjempe, har også oppfatningen av hva som defineres som «seier» endret seg. Andelen som mener at seier betyr å ta tilbake alt tapt territorium, inkludert Krim, har sunket fra over 90 prosent tidligere til 81 prosent i år.

Men Krim er ikke oppe til diskusjon, siden den russiske Svartehavsflåten har sin base i Sevastopol. Russland vil neppe gi fra seg Krim uten å ta i bruk atomvåpen.

Blant dem som ønsker å forhandle, foretrekker et flertall at EU (70 prosent) og Storbritannia (63 prosent) skal spille en ledende rolle i fredsforhandlingene.

Krigens fremtid er fortsatt usikker. Russland har gjort fremskritt på slagmarken, mens Ukrainas militære aksjoner har fått blandede reaksjoner fra vestlige allierte. Dog ser det lite sannsynlig ut at Ukraina kan vinne en krig.

At Donald Trump nylig ble valgt til USAs president, kan også påvirke den fortsatte støtten til Ukraina. Trump har lovet å få en slutt på blodbadet.

President Volodymyr Zelenskyj har uttrykt optimisme om at en slutt på konflikten kan være nærmere enn mange tror. Den nye meningsmålingen tyder på at mange ukrainere deler dette håpet.

Kjøp Sokrates’ forsvarstale fra Document her! Kjøp e-boken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.