Kloken 23.00 tirsdag kveld ble Elon Musks gigantrakett «Starship» skutt opp for sjette gang fra SpaceX’ base på Boca Chica i Texas. SpaceX har hatt stadig større suksess med tidligere oppskytninger, og forrige gang klarte man også å lande bæreraketten «Super Heavy» i «fangarmene» på oppskytningstårnet, noe som ga selskapet fantastisk PR.
Målet denne gang var å lære enda mer om landing av bæreraketten, samt teste ut varmeskjoldet på mannskapsmodulen «Starship», som er planlagt å lande på månen i 2026, samt foreta ubemannede reiser til Mars innen 2030, og med bemannet flukt til Mars lenger frem i tiden. Men først må et utall av systemer testes ut for å maksimere sikkerheten.
Det meste gikk etter planen
Den sjette oppskytningen var derfor fortsatt uten mennesker om bord, men denne gang hadde Starship faktisk en passasjer i form av en enkelt banan – som har blitt en superkjendis blant rakett-nerder. Årsaken er at det er en greie på nettet å vise størrelse i forhold til en banan, og Starship er veldig, veldig stor i forhold til en banan; derfor var også raketten pyntet med et banan-klistremerke før oppskytningen. Hva annet kan man forvente av en mann som sendte sin Tesla Roadster opp i bane rundt solen mellom Mars og Jorden.
Mens oppskytningen og separasjon gikk helt etter planen, oppsto en anomali som gjorde at man måtte lande Super Heavy i havet, i stedet for å fange den på oppskytningsrampen som forrige gang. Det var en liten nedtur. Mannskapsmodulen cruiset halve jorden rundt i 190 kilometers høyde, og etter en flammende nedbremsning i atmosfæren, hvor man stresstestet konstruksjonen hardere enn før, landet den som planlagt i Det indiske hav.
Store fremtidsplaner
SpaceX’ gigantrakett er 112 meter høy og er den største raketten som noengang er sendt opp fra Jorden – og en enda større versjon er under konstruksjon bare man får renset ut feilene og effektivisert designet ytterligere. NASA har investert over 4 milliarder dollar i SpaceX’ største rakettsystem, og målet er at Starship skal avhjelpe NASAs måneprogram «Artemis» med å frakte både astronauter og last til månens overflate.
Det er bare en måned siden sist det private SpaceX skjøt opp kjemperaketten, og dette setter NASA litt i forlegenhet, ettersom deres måneprogram ligger langt bak skjema, og til store budsjettoverskridelser på en mannskapskapsel som feilet på sin første flukt og strandet to astronauter på romstasjonen ISS. På den annen side har SpaceX hatt en hel rekke spektakulært eksplosive fiaskoer de siste årene – eller «rask uberegnet demontering», som det heter på rakettspråket.
Over seks millioner seere fulgte direktesendingen, og President Elect Donald Trump kom på snarvisitt med privatflyet sitt til SpaceX og Elon Musk for å følge oppskytningen.