Leger, sykepleiere og andre ansatte har sendt et varsel til ledelsen ved Oslo universitetssykehus. Problemet er ifølge de ansatte at sykehuset benytter israelske medisiner.
75 leger, sykepleiere og ansatte ved Rikshospitalet, Ullevål og Ahus har skrevet under, ifølge Aftenposten.
– Der ber vi om at sykehusene slutter å handle med israelske Teva, samt at de fjerner produktene fra hyllene så langt det lar seg gjøre, sier sykepleier Halvor Sæter.
Han peker på de omfattende sanksjonene som ble innført mot Russland etter at de angrep Ukraina. Noen burde kanskje informere Sæter om at det faktisk var Israel som ble angrepet 7. oktober, noe som virker helt glemt av norske politikere, medier og tydeligvis ansatte ved sykehusene i Oslo.
Sæter viser nettopp til regjeringen, som 17. oktober ba norske firmaer umiddelbart ta stilling til om de har forretningsforbindelser som bidrar til å opprettholde Israels ulovlige tilstedeværelse på det okkuperte området – og som da bør avsluttes.
Hvilke okkuperte områder?
Varslerne mener at medisininnkjøp fra det israelske legemiddelfirmaet er brudd på sykehusenes innkjøpsetikk. De mener at handel med Teva er «etisk uakseptabelt».
– Vi er bekymret for store skadevirkninger dersom etiske retningslinjer brytes, sier Sæter.
Simen Sandelien fra Asker Høyre reagerer sterkt på hvordan de sykehusansatte opptrer. På sin Facebook-side skriver han:
Dette kravet vitner om svært svak rolleforståelse hos ansatte i norsk helsevesen.
Et statlig norsk helseforetak skal ikke drive utenrikspolitikk. Dette er helt spinnvilt.
Utenrikspolitikk er det kun regjeringen som driver med på vegne av staten. Det var regjeringen og ikke helseforetaket som innførte sanksjoner mot Russland.
Privat politisk engasjement kan man løfte frem på alle andre måter enn å forsøke å drive politisk institusjonell infiltrasjon av statlige virksomheter.
Helsevesenets oppgave er å fremme helse og velvære. De har ingen rolle å spille i utenrikspolitikk. Godkjenning og anskaffelse av medisiner skal kun bygge på medisinske kriterier og kostnader.
Under saken er det noen morsomme og knusende kommentarer. Ole Asbjørn Ness spør:
Er jeg som sionist trygg på norsk sykehus?
Per Sørlie skriver:
Har folk gått fra vettet? Leger «bokstavelig talt» Uten Grenser.
Generelt er det mange som reagerer på at offentlige sykehusansatte gambler med pasientenes liv for å markere sine egne politiske holdninger.
En stiller spørsmålet: Bør man slutte å vaksinere barn i Gaza mot polio, siden vaksinen ble oppfunnet av jøden Jonas Salk?
Man kan også spørre om de ansatte ved sykehusene i Oslo er villig til å kvitte seg med mobiltelefoner og pc-er, siden Israel medvirker til produksjonen av slike.
For øvrig ble den første mobiltelefonen skapt i Israel i 1973, av Motorolas forskningsavdeling der nede.
SVs nestleder Marian Hussein støtter utspillet, og mener det er veldig bra og viktig at norsk helsepersonell nå har engasjert seg.
Teva skal angivelig tjene på at Vestbredden er blokkert, slik at palestinere er nødt til å kjøpe medisinene sine fra det israelske selskapet.
Vestbredden, eller Judea og Samaria, kalles uten stans et okkupert område, fordi det i noen år var under arabisk kontroll, etter at området ble okkupert og deretter annektert av Jordan i 1948.
Området ble gjenerobret av Israel under seksdagerskrigen i 1967.
Kjøp «Veien fra ateismen til det totalitære» av Olavus Norvegicus.
Usensurerte nyheter. Abonner på frie og uavhengige Document.