Det politiske prestisjeprosjektet Northvolt har gått fra krise til krise, fordi batterifabrikken aldri var basert på sunn markedsøkonomi. Nå er Northvolt i større krise enn noengang: Den økonomiske redningspakken på 300 millioner dollar har angivelig klappet sammen, og da bærer det mot skifteretten igjen hvis ikke et nytt mirakel inntreffer.

I midten av oktober fikk Northvolt betalt en enorm forfalt skatteregning, og jobben med å få på plass en redningspakke ble intensivert. Det skapte en midlertidig optimisme, men nå er verdien på selskapet nedskrevet til null, og jakten på friske penger er desperat, ifølge Bloomberg

Bakgrunnen for problemene ligger hos de største aksjonærene, som har mistet troen på selskapet og ikke lenger ønsker å kaste gode penger etter dårlige. Volkswagen og datterselskapet Scania skulle bli storkunder hos Northvolt, men leveringsproblemer, svikt i elbilsalget og enorme finansielle og strukturelle problemer internt i disse selskapene etter at klimapolitikere tvang dem til å produsere batteribiler, har gjort at problemene til Northvolt rett og slett har kommet i annen rekke.

Intet markedsbasert fundament

Mangelen på konkrete bestillinger av batterier gjør at Northvolt ikke lenger har noen store kunder, og det er kanskje like greit, siden selskapet taper 31 millioner kroner på hvert eneste batteri de produserer. Det skaper igjen kanselleringer i hele kjeden av underleverandører, som igjen ødelegger troen på selskapets fremtid.

Helt i kjernen av alle problemene ligger det faktum at «verdikjeden av batterifabrikker» i hele Norden er et politisk påfunn basert på ren innfallspolitikk. Klimapolitikerne har rett og slett forsøkt å presse sine personlige luftslott inn i virkelighetens verden gjennom å gi private profitører en enorm strøm av skattepenger. Det er ikke slik man skaper et sunt fungerende næringsliv.

Private investorer står nå overfor store tap. Dessverre gjentar også historien seg, hvor forvaltere av pensjonsfond har lekt seg med andres penger, og de danske pensjonsfondene ATP, Danica og PFA vil også tape mye på en konkurs. Men verst er det naturligvis for de ansatte, lokalmiljøet og lokale underleverandører som har latt seg forlede av dumme politikere.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.