Arbeidssøkere med navn fra Afrika, Midtøsten og Sør-Asia diskrimineres når de søker jobber i Norge.

Det viser en ny vitenskapelig artikkel i Tidsskrift for samfunnsforskning.

Forsker mener dette speiler noen ganske klare statusforskjeller mellom norske grupper i samfunnet.

Dettte har vært forsket på før, og en studie fra 2012 viser at sannsynligheten for å bli kalt inn til et jobbintervju blir redusert med en fjerdedel hvis du har et utenlandsk navn.

Studien ble i sin tid gjennomført av blant andre Arnfinn Midtbøen, nå professor ved Universitetet i Oslo. I en ny studie har Midtbøen ønsket å se nærmere på denne diskrimineringen.

Er det noen forskjell på hvor folk kommer fra, om de kommer fra Afghanistan, Polen eller Eritrea?

Og dersom det finnes forskjeller mellom gruppene, betyr det at det finnes et etnisk hierarki der folk blir rangert etter hvilken status de har i samfunnet?

De nye resultatene viser at det er store forskjeller.

Hodan Sjama (t.v) og Hamar Ali Tesli (i bakgrunnen) jobber på Systua på Ikea Furuset. Systua drives av Sisters in business og ansetter personer som tidligere har stått utenfor arbeidslivet.
Foto: Tore Meek / NTB

Søkere med navn fra Midtøsten, Afrika og Sør-Asia opplever oftest å bli diskriminert. Det gjelder blant annet folk fra Pakistan, Tyrkia, Marokko, India, Somalia, Eritrea, Irak og Afghanistan.

Europeere, amerikanere og russere opplever vesentlig mindre diskriminering.

Det samme gjelder for søkere fra land i Sørøst- og Øst-Asia, som for eksempel fra Sør-Korea, Japan, Vietnam og Kina.

– De samsvarer i all hovedsak med det som er gjort av studier på diskriminering i Norge med bruk av andre metoder, sier Midtbøen til forskning.no.

Han mener det er rimelig å anta at forskjellene i diskriminering mellom grupper også gjelder ellers i samfunnet. Som for eksempel i møte med helsevesen, skolevesen og politiet.

– Det er liten tvil om at dette speiler et ganske klart hierarki i det norske samfunnet, der grupper rangeres etter landbakgrunn, religion og kjønn, sier Midtbøen.

Han får støtte av Jon Rogstad som er forsker ved OsloMet og ledet prosjektet «Diskriminering av muslimer i arbeidslivet» i fjor.

Rogstad forteller at studien beviser at det finnes diskriminering også i Norge.

– Det er viktig fordi det fortsatt eksisterer en type uskyldsforståelse om Norge, sier Rogstad.

 

Kjøp «Veien fra ateismen til det totalitære» av Olavus Norvegicus.


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.