Hvis man skal få en oppfatning om hvor stort FrP er blitt, kan det være ved å ta i betraktning at partiet nå alene er større enn regjeringspartiene Ap og Sp til sammen. FrP går frem 3,3 prosent til 25,3 prosentpoeng. Høyre er juniorpartner med 21 prosentpoeng, og Sylvi Listhaug ville blitt statsminister hvis dette var valg. Holder dette seg, vil Listhaug bli statsminister, ikke Erna Solberg. Dét vil være symbolsk.
At FrP og Høyre til sammen kan danne flertall, utraderer småpartiene og vil kunne forvise dem til skyggenes dal. Det kan forandre partilandskapet. Det er uvant for Erna å skulle forsvare lillebror-rollen.
– Det er bra med et borgerlig flertall, men vi skal nok by FrP på litt kamp om velgerne. De har kanskje vært litt flinkere enn oss til å komme fram med sine retoriske saker, sier Solberg til NRK.
For Ap er det en dårlig start på valgkampen å lande på 17,5 prosent, ned 1,8 fra forrige måling. Det er liten trøst i at Sp gjør det like dårlig, 5,4 prosent.
Mindre endringer er det også for SV, som får 9,3 prosent (fram 0,3 prosentpoeng) og Rødt, som får 5,3 prosent (tilbake 0,9 prosentpoeng).
Venstre ligger fortsatt over sperregrensen på 4,4 prosent, selv om partiet går tilbake 1,6 prosentpoeng. MDG og KrF er under sperregrensen med henholdsvis 3,5 og 2,9 prosent – det innebærer ingen endring for MDG og opp 0,5 prosentpoeng for KrF. Industri- og Næringspartiet får 2 prosent, opp 0,6 prosentpoeng.
Norstat har utført målingen for Aftenposten og NRK.
Kjøp «Veien fra ateismen til det totalitære» av Olavus Norvegicus.