Kim Jong-un har bedt nordkoreanerne forberede seg på krig, ifølge nyhetsbyrået KCNA. I en tale til generaler i Pyongyang mandag beskrev Kim spenningen på den koreanske halvøy som historisk høy, men det er et annet krigsteater som trekker oppmerksomheten: Ukraina.

Russland gjennomførte lørdag kveld et massivt angrep på energiforsyningen i Ukraina: 120 krysser- og ballistiske raketter og 90 droner slo ut strømforsyningen over store deler av landet. Ti mennesker ble drept.

Angrepet fikk Donald Tusk i Polen til å sende polske fly på vingene, men ikke bare polske, også Nato-fly.

«På grunn av det massive angrepet fra Den russiske føderasjonen med kryssermissiler, ballistiske missiler og ubemannede luftfartøyer mot objekter i blant annet Vest-Ukraina, har polske og allierte [NATO-] fly begynt å operere i vårt luftrom», heter det i en uttalelse fra den polske operative kommandoen.
«Jagerflypar på vakt ble sendt ut, og det bakkebaserte luftforsvaret og radarrekognoseringssystemene nådde høyeste beredskapsnivå. Tiltakene som er iverksatt, tar sikte på å garantere sikkerheten i områdene som grenser til de truede områdene.

Det omfattende. angrepet ble brukt til å angripe Tysklands Olaf Scholz som fredag snakket med Putin for første gang på to år. Scholz ble latterliggjort av Donald Tusk og Keir Starmer.

Polens statsminister Donald Tusk gikk til angrep på Scholz og Trump og twitret på søndag: «Ingen kan stoppe Putin med telefonsamtaler.

«Angrepet i går kveld, et av de største i denne krigen, har bevist at telefondiplomati ikke kan erstatte reell støtte fra hele Vesten til Ukraina.

«De neste ukene vil være avgjørende, ikke bare for selve krigen, men også for vår fremtid.
Starmer sa at han «ikke hadde noen planer» om å snakke med Putin, og oppfordret til «full støtte så lenge det trengs» mens han var på vei til et møte med G20-lederne i Rio.

Statsministeren sa til journalister: «Det er en sak for kansler Scholz hvem han snakker med. Jeg har ingen planer om å snakke med Putin. Vi nærmer oss den 1000. dagen i denne konflikten på tirsdag.

Ukrainske soldater deserterer. Den rådende oppfatning er at vi går inn i begynnelsen på slutten. Men Biden, Starmer, Macron og Tusk vil ikke gi seg. De ønsker en eskalering. Dermed kan de også stikke kjepper i hjulene for Trump.

 

Nord-Korea skal ha sendt tungt artilleri til Russland, skriver Financial Times i helgen. Det er snakk om 50 haubitskanoner og nærmere 20 rakettbatterier.

Tidligere i høst ble det kjent at nordkoreanske soldater er under opplæring i Russland. Tallet 10.000 har vært nevnt. Det er ikke stort nok til å gjøre en forskjell, men skaper likevel uro på vestlig side for en utvidelse av krigen.

Biden-regimet har bestemt seg for å la ukrainerne få bruke langtrekkende raketter dypt inne i Russland. Putin har tidligere sagt at da vil Nato bli en direkte del i krigen. Grunnen er at rakettene er avhengig av vestlige satellitter. De kan bare brukes hvis de er koblet opp til satellittsystemer, og disse er det Vesten som har og styrer. Vestlige teknikere må således aktivt styre rakettene. Det er dét Putin mener med at Vesten går aktivt inn i krigen.

Donald Trump Jr. skrev på X at Biden har åpnet dørene til 3. verdenskrig.

Blant aviskommentatorer er den rådende oppfatning at avgjørelsen kommer for sent til å gjøre noen forskjell. Putin vet at Trump vil være på plass om to måneder. Klarer han å holde seg i skinnet til da? Det kommer kanskje an på hvor rakettene treffer.

Marjina Butina havnet i etterdønningene av Russia collusion i USA og ble dømt for å være en uregistrert påvirkningsagent. Hun ble dømt og utvist og sitter nå i Dumaen.

– Disse folkene, Bidens administrasjon, forsøker å trappe opp situasjonen til det maksimale mens de fortsatt sitter med makten, sier Marija Butina.

– Dersom en slik beslutning er tatt har jeg har store forhåpninger til at Donald Trump vil omgjøre dette, for de risikerer seriøst å starte en tredje verdenskrig. Det er ikke er i noens interesse, sier hun. (NTB)

Keir Starmer er hissig på å la ukrainerne bruke britiske Storm Shadow-raketter, men Storbritannia er helt avhengig av amerikanerne for å bruke dem, skriver Daily Mail, og USA har hittil sagt nei. Det kan nå endre seg.

Storbritannia forsøkte å legge frem en plan for å tillate Ukraina å bruke Storm Shadow-missiler levert av Storbritannia, men de er avhengige av amerikanske navigasjonssystemer for å være effektive, og Washington blokkerte tiltaket.

Mediene forsikrer at de langtrekkende rakettene vil bli brukt mot russiske og eventuelle nordkoreanske soldater som forbereder en offensiv for å gjenerobre Kursk. Men det er ikke avstanden, men hvem som opererer dem som gjør Nato til deltaker i krigen.

 

 

 

Kjøp «Veien fra ateismen til det totalitære» av Olavus Norvegicus.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.