Toppledelsen i terrororganisasjonen Hamas i eksil har blitt tvunget til å forlate Qatar, hvor de har holdt til siden 2012. En arabisk diplomat melder at terrorlederne nå er i Tyrkia, hvor de skal ha blitt ønsket velkommen av den tyrkiske presidenten.

USA kunngjorde 8. november at de hadde bedt Qatar om å utvise Hamas-ledere da Hamas avviste gjentatte tilbud om å løslate gislene som ble holdt siden massakren 7. oktober i fjor, og også henrettet seks fanger, inkludert en amerikansk statsborger.

Dagen etter kunngjorde Qatar at de stanser forsøkene på å mekle mellom Israel og Palestina, og ifølge The Times of Israel har Qatar-regjeringen bedt Hamas-ledere om å forlate landet innen utgangen av oktober.

Nå melder samme avis at en anonym kilde innen det arabiske diplomatkorpset opplyser at lederne av Hamas skal ha forlatt Qatar i løpet av den siste uken og nå befinner seg i Tyrkia, hvor de skal ha blitt ønsket velkommen av Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğan.

Diplomaten skal ha bagatellisert betydningen av flyttingen. Lederne for terrorgruppen skal allerede tidligere ha tilbrakt mye av tiden sin i Tyrkia, ettersom flere av ledernes familier er bosatt der.

Men velkomsten av Hamas-ledere kan forverre forholdet mellom Tyrkia og USA, og dersom terrorlederne forblir i Tyrkia når Donald Trump sverges inn som president 20. januar, vil forholdet mellom de to landene bli enda kaldere.

Tyrkias beslutning om å være vertskap for terrorgruppens ledere kan også få store konsekvenser for sikkerhetssituasjonen i Europa. Tyrkia er medlem av NATO, og sannsynligheten er stor for at Hamas-lederne som nå er i Tyrkia går samme skjebne i møte som sine representanter. Israel har tidligere sverget å oppsøke og nøytralisere terrorister hvor enn de er, og gjennom ofte oppsiktsvekkende operasjoner har det også vist seg at de mener alvor med det løftet.

Hvis israelske sikkerhetsstyrker tar ut Hamas-ledere som er på tyrkisk jord, kan Tyrkia vurdere det som et israelsk angrep på sitt eget land. Gitt president Erdoğans tidligere uttalelser om forholdet til Israel, ville det ikke være usannsynlig.

– Vi må være veldig sterke slik at Israel ikke kan gjøre disse latterlige tingene mot Palestina. Akkurat som vi kom inn i Karabakh, akkurat som vi kom inn i Libya, kan vi gjøre noe som ligner, sa Erdoğan for eksempel under et partimøte i juli.

Europa og NATO vil da stå overfor et prekært problem. Et militært angrep rettet mot Tyrkia vil i henhold til NATOs statutter betraktes som et angrep rettet mot hele NATO – noe som gjør Tyrkia i stand til å påberope seg artikkel 5, det vil si at NATOs medlemsland går med på å forsvare et angrepet medlem. I så fall kan NATO sette i gang et væpnet angrep mot Israel. Et slikt scenario, spesielt hvis det skjer etter 20. januar, er ikke sannsynlig, men mulig.

Amerikansk-israelsk teknologibedriftsrådgiver og blogger Hillel Fuld skriver på sin Facebook:

Ok, ting ble akkurat… Interessant.

Hele Hamas-ledelsen har forlatt Qatar og er nå i Tyrkia.

Jeg vil minne om at Tyrkia er medlem av NATO.

Hvis Israel slår ut en Hamas-leder på tyrkisk jord, kan det teoretisk sett være et angrep på et NATO-land, og under NATOs artikkel 5 vil det kreve at USA forsvarer [Tyrkia].

Vil Israel ikke gjøre noe og la hele Hamas-ledelsen forbli trygge i Tyrkia? Jeg ser ikke at det skjer.

Så hvis Israel angriper og eliminerer noen på tyrkisk jord, og Tyrkia ber NATO om å forsvare det, hva skjer videre?

Dette er noen apokalyptiske greier. Veldig «end of days»-stemning.

Hvordan endrer Trumps inntreden i embetet noe av dette? Vil han sparke Tyrkia ut? Blir det for sent da?

Hvordan vil dette utvikle seg?

Sikkerhetssituasjonen i Europa og verden blir stadig mer usikker. Hvordan Israel vil handle på flyttingen av Hamas-ledere til Tyrkia gjenstår å se, og Biden-administrasjonen ga nylig Ukraina klarsignal til å sette i gang angrep dypt inn i russisk territorium med amerikanske våpen.

Kjøp «Veien fra ateismen til det totalitære» av Olavus Norvegicus.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.