Personkonflikter, ødeleggende medieoppslag og et handlingslammet sentralstyre truer nå Industri- og næringspartiet (INP) både lokalt og nasjonalt.

– Dei klarer ikkje å la vere å krangle, skrev Gerd Margrete Tjeldflåt, kommentator i Bergens Tidende, i april i år.

Hun fikk rett. De er noen kranglefanter.

Karakteristikken kom bare noen måneder etter at den forrige lederen og partigründeren, Owe Ingemann Waltherzøe, var ferdig i partiet. Før han ble presset ut – eller trakk seg, alt ettersom hvilken fraksjon man skulle tro – viste en meningsmåling at partiet hadde 6 prosent oppslutning på landsbasis.

– Taklet ikke «uredd kvinne»

Seirende ut av stridighetene gikk kirkeorganist og vindkraftmotstander Ann Jorun Hillersøy fra Vestland fylkeslag, som fra før var gruppeleder for INP i Bergen bystyre. Bergen er fortsatt landets største INP-kommune.

Hillersøy ble valgt til ny partileder, mens ambisiøse medlemmer som tok del i den opprinnelige partistiftelsen surnet ettertrykkelig da de ble forbigått. De taklet ikke «en uredd kvinne», formulerte de to nestlederne det i en pressemelding.

La ned fylkesstyret

«Stabilitet og forutsigbarhet» var ett av partiets slagord i 2022. Men det siste året har det vært fravær av begge deler i partiorganisasjonen.

Vestlandet ble episenter for maktkampen, som fortsatte med eksklusjoner og nedleggelse av fylkesstyret. Det aksepterte verken de ekskluderte eller deres allierte. De varslet søksmål og lot seg avbilde på John Christian Eldens kontor.

– […] angivelig på grunn av en konflikt med partileder Ann Jorun Hillersøy, meldte NTB.

100.000 kroner til å betale advokaten med ble satt av fra partikassen. Dette kalte sentralledelsen misbruk av partipenger, skrev avisen Firda.

De ekskluderte ga seg ikke, til tross for nederlag etter nederlag. Vestland INP begynte å blokkere egne partifeller på Facebook.

– Hvor mange omkamper skal disse intrigemakerne ha? undret partiets energipolitiske talsmann Kjell Erik Eilertsen.

Stuper

I månedsskiftet juni-juli i år hadde oppslutningen for INP stupt til 1,7 prosent på landsbasis. Lokalt i Bergen ble oppslutningen en måned senere målt til 1,4 prosent.

Siden begynnelsen av oktober er partiet blitt satt i et negativt lys gjennom en rekke artikler i Bergens-pressen.

I Trondheim melder både lederen og flere styremedlemmer seg ut. De hevder lokallaget er oppløst, noe som avvises av partiledelsen. Konflikten handler om at valgkomiteen føler seg overkjørt av sentralstyret.

Fra en ikke navngitt kommune kommer det skriftlig varsel om en INP-politiker som angivelig har en lederrolle i en BDSM-klubb (bondage, dominans, sadisme, masochisme) og skal ha brukt partiet som rekrutteringsarena.

Den personen varselet gjelder, skal ha kjørt rundt i en bil med partilogoen på, med det som blir beskrevet som «en knullemaskin» som godt synlig bagasje.

Tillitssvikt fra lokallag

kom det frem at «minst elleve» av lokallagene i Vestland fylke ikke lenger har tillit til partiledelsen. Fra begge hold hagler beskyldninger om blant annet økonomisk rot, trusler og vedtektsbrudd.

  • Det kommer krav om at partilederen må gå.
  • De to medlemmene som ble ekskludert, titulerer seg fortsatt som medlemmer, til tross for sentralstyrets enstemmige vedtak.
  • Flere av lokallagene er redde for at partiet skal miste kommunestyrerepresentantene sine på grunn av konflikten.
  • På Stord trekker fire av seks styremedlemmer seg fra vervene sine i protest.

Millioninntekt

I oktober overtar Ann Jorun Hillersøy også vervet som gruppeleder i fylkeslaget, angivelig etter diktat fra sentralstyret. Jobben gir henne ifølge Bergensavisen en ekstrainntekt på 369.000 kroner årlig, noe som får de ekskluderte fylkeslagsmedlemmene til å mene at deres endelikt i partiorganisasjonen hadde et økonomisk motiv.

Partiet kan slippe å kjøpe Hillersøy fri til stortingsvalgkampen i 2025, blir det hevdet.

– En eksklusjonsbonus, kaller den ekskluderte fylkeslederen Thomas Hellevang det.

Bergens Tidende følger opp med å påpeke at Hillersøy tjente nær en million kroner årlig i politikken. I tillegg til godtgjørelsen fra fylket mottar hun 502.000 kroner for bystyrevervet og 53.000 fra kontrollutvalget. Hva hun får som partileder, er ikke kjent.

Jobben som organist har hun også beholdt, ifølge eget utsagn fra mai i år.

Inntektsnivået kommer angivelig i konflikt med Bergen kommunes «anbefalelser» til mottakere av kommunale honorarer.

Avisoppslaget blir ifølge medlemmer Document har snakket med, sett på som et omdømmeproblem. Det vil gjøre det vanskelig å ha måtehold i offentlig pengebruk som politisk kjepphest. Men sentralstyret blir sittende på gjerdet. Det legges ingen føringer for hvorvidt Hillersøys inntekt skal begrenses.

Hillerøy selv nekter å uttale seg til pressen.

Fra og med 1. november overtok Didrik Lexau som gruppeleder i Bergen. Dermed ble Hillersøys godtgjørelse redusert med rundt en halv million kroner.

– På kant med de fleste

Ifølge BT unnlater interimsstyret som kalte inn til nyvalg av fylkesgruppeleder i Vestland å kalle inn to av partiets fylkestingsrepresentanter. De blir i stedet erstattet av interimskandidater, som så blir valgt inn.

Heller ikke her vil Hillersøy la seg intervjue.

Avisen melder også om en sentralstyresak der flere medlemmer som blir funnet inhabile, inkludert Hillersøy, selv får delta i voteringen om hvorvidt de er inhabile.

I organisasjonen, der det så langt er blitt understreket at Hillersøy fortsatt har stor støtte, begynner det å murre kraftigere i krokene. Det snakkes om samarbeidsproblemer. At partilederen er fullstendig usynlig utad. Partilederen kommer angivelig på kant med «de fleste», inkludert andre politikere i Bergen bystyre.

En representant fra lokallaget i Bjørnafjorden kommune mener partilederen bør bli mer synlig i mediene, til tross for at hun ikke vil uttale seg når hun får sjansen. Det blir tydelig for publikum og partimedlemmer at Hillersøys pressehåndtering er under pari.

Truer med straffeloven

Partiledelsen har nå innført en taushetserklæring de krever at alle tillitsvalgte signerer. Den skal garantere for «diskresjon om interne forhold». Også dette blir et avisoppslag med negativ vinkling.

«Brudd på taushetsplikten kan blant annet medføre eksklusjon (…), oppsigelse, erstatningsansvar og straffansvar, jf. markedsføringsloven og straffeloven», heter det i dokumentet.

Partiet ønsker at det holdes tett om blant annet strategiske opplysninger om partiet, sensitive personopplysninger og «inntekter, utgifter, budsjett og kalkyler».

Politianmeldt

Siste avisoppslag i sagaen kom denne uken, da det ble det kjent at sentralstyret, på vegne av partilederen, hadde politianmeldt den tidligere fylkesstyrelederen Thomas Hellevang. Han skal ifølge anmeldelsen ha opptrådt hensynsløst.

Politiet henla imidlertid anmeldelsen, uten å finne noen «rimelig grunn til å undersøke om forholdet er straffbart».

Oppdatert 17.11 kl. 20.35 med opplysning om at Didrik Lexau har overtatt som gruppeleder i Bergen.

 

Kjøp «Veien fra ateismen til det totalitære» av Olavus Norvegicus.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.