HH2E skulle bygge et «flaggskip-anlegg for grønn hydrogenproduksjon» i Lubmin i Tyskland, men det blir det ikke noe av. Illustrasjon: hh2e.de

I sommer var Equinor ASA i samtaler for å bli en nøkkelinvestor i den tyske hydrogen-startupen HH2E AG. Som alt annet innen klimaindustrien var HH2E på evig jakt etter penger og kalte seg selv på egne nettsider for «neste generasjons energiselskap» – noe som jo er en smule illevarslende, ettersom hydrogenproduksjon er svært energikrevende og slett ingen energikilde. Nå har selskapet gått til skifteretten.

Det er EUs klimapolitikere som har bestemt at hydrogen er «den nye oljen» og skal være en nøkkelfaktor i fremtidens energiforsyning. Tyskland har som mål å produsere hele 10 gigawatt hydrogen innen 2030 for å bli «klimanøytral» innen 2045, et «hårete mål» som ligger fem år forut for resten av EU. Riktignok er det ingen som kan forklare logisk hvor energien til å produsere alt dette hydrogenet skal komme fra, og hvor kundene blir av, men pytt-pytt.

Det er enormt kostbart å bygge hydrogenanlegg, men siden politikere har bestilt dem og vil subsidiere dem, dukker slike startups opp overalt, også her i Norge – og de er på evig jakt etter private investorer. Statseide Equinor luktet på muligheten for å gi HH2E Lubmin-prosjektet finanseriering på over en milliard euro, men de reddet ikke HH2E. Det har utvilsomt bidratt til konkursen.

Kongebesøk for å heie på hydrogen

Denne uken var kong Willem-Alexander i Norge for å se nærmere på løsninger for grønt hydrogen og framtidens energisystemer. World Economic Forums (WEF) «young global leader» kronprins Haakon var ledsager under deler av besøket, og målet med arbeidsbesøket til Norge og Danmark var å utvide samarbeidet mellom de tre landene innenfor grønt hydrogen. Ingen kritiske tanker ble luftet.

Mens politikere og adelskapet klipper snorer og snakker varmt om sine fiktive hydrogensamfunn, skjer det stikk motsatte i virkeligheten: Stadig flere hydrogenprosjekter blir kansellert. Bare 4 prosent av alle de foreslåtte prosjektene globalt oppnådde finansiering i 2023, ifølge Det internasjonale energibyrået (IEA). Årsaken er at det ikke er noen sammenheng mellom politiske drømmer og virkeligheten.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

 

Usensurerte nyheter. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.