Storbritannia bør alliere seg med USA på handelsområdet i stedet for å knytte tettere bånd til den «sosialistiske modellen» i EU, mener en av Donald Trumps økonomiske rådgivere.

Lokkemiddelet er å la britene slippe unna 20 prosent i tolltariffer som Trump forventes innføre etter at han overtar Det hvite hus. Varer fra Kina kan rammes av en toll på opp mot 60 prosent, og frykten for en handelskrig er tydelig.

Stephen Moore støtter Trump i hans forberedelser til overtagelsen i Washington D.C.  Han sa at den nyvalgte presidenten hadde mandat til å innføre tolltariffer, og at han sannsynligvis ville gjøre det i et forsøk på å styrke amerikansk industri og skape flere arbeidsplasser, skriver The Times.

Moore sa at USA ville være «mindre interessert» i en frihandelsavtale med Storbritannia hvis landet nærmet seg EU. Men Keir Starmer jobber nettopp for å nærme seg Brussel for å redde en stadig svakere britisk økonomi.

Sentralbanksjef Andrew Bailey i Bank of England oppfordret denne uken regjeringen til å gjenoppbygge handelsforbindelsene med EU, og hevdet at brexit hadde «tynget» økonomien.

Stephen Moore har et helt annet forslag.

– Jeg har alltid sagt at Storbritannia må bestemme seg – vil dere gå i retning av den europeiske sosialistiske modellen, eller vil dere gå i retning av det frie markedet i USA? I det siste virker det som om de beveger seg mer i retning av en europeisk modell, og hvis det er tilfelle, tror jeg vi ville være mindre interessert i å ha [en frihandelsavtale] …

– Jeg håper de ville bevege seg mot frihet, men det ser ikke ut til å være tilfelle med tanke på budsjettet som de nettopp la frem i London.

En slik avtale vil være til fordel for begge land, mener Moore. Han peker også på det spesielle forholdet mellom USA og Storbritannia, et forhold som ikke eksisterer mellom USA og Tyskland, Frankrike eller resten av Europa.

Det er dog noen problemer på jordbruksfronten, som at USA tillater klorbehandlet kylling og hormonbehandlet storfekjøtt. Britene er lite villig til å tillate import av slike varer. Finansminister Rachel Reeves er tydelig:

– Vi kommer ikke til å tillate at britiske bønder blir underbudt av ulike regler og forskrifter i andre land.

Men samtidig vil britisk økonomi rammes hardt hvis de ikke inngår en frihandelsavtale med USA.

National Institute of Economic and Social Research sa at de hadde beregnet at amerikanske tollsatser ville halvere BNP-veksten i Storbritannia og øke inflasjonen med 3 til 4 prosentpoeng. Dette vil påføre Reeves et ekstra hull i økonomien på 21,5 milliarder pund.

Moore sier han selv foretrekker frihandel, men tror allikevel tolltariffer blir en realitet, siden slike tiltak er populære i den amerikanske befolkningen.

EU jobber med planer for hvordan de skal svare på slike tariffer med motangrep. Labour-regjeringen må uansett velge hvilken handelspartner de skal satse på.

Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her! Kjøp e-boken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.