En anklage om folkemord er levert til Den internasjonale straffedomstol (ICC) i Haag mot Bangladeshs statsminister Muhammad Yunus og medlemmene av hans midlertidige islamist-regime.

Forbrytelser mot menneskeheten

I alt er 62 anklaget for folkemord på hinduer, kristne, buddhister, politimenn og medlemmer av styrtede statsminister Sheikh Hasinas parti Awami League i Bangladesh. 

Blant de anklagede er studentlederne i Anti-Discrimination Alliance og rådgivere for Fredsprisvinnerens regime. Anklagen er vedlagt rundt 800 siders dokumentasjon av forbrytelser mot menneskeheten.

Radikale muslimer overtar i Bangla­desh: 560 drap, stats­minister på rømmen, ny regjering

Det forberedes ytterligere 15.000 anmeldelser til ICC i løpet av kort tid. 

Protestene utviklet seg…

Sheikh Hasina gikk av som Bangladeshs statsminister og flyktet til India i august. Avgangen kom efter flere ukers protester mot et kvotesystem for statlige jobber som utviklet seg til en «bredere bevegelse» mot regjeringen.

Landet styres nu av en midlertidig regjering ledet av Muhammad Yunus som mottok Nobels fredspris i 2006. 

Farverevolusjon?

Ledere i Awami-ligaen og kilder som står Hasina nær, mener at det amerikanske utenriksdepartement var hovedaktøren bak Hasinas fall. 

Hasina advarte tre måneder før hun ble styrtet, om at det var en «konspirasjon iscenesatt av et fremmed land» på gang for å fjerne henne. Hun delte opplysninger om at hun var blitt kontaktet av en representant for et fremmed land som blant annet krevde å få bygge en flybase på øya Saint Martin i Den bengalske bukt, skriver The Sunday Guardian og konkluderer:

– Det står skrevet USA på alt ved avsettelsen av Hasina og innsettelsen av Obamas, Hillary Clintons og George Soros’ venn Muhammad Yunus. 

Donald Trump er fy-ord

Feiring av Donald Trumps eftertrykkelige valgseier er blitt stanset med raske og resolutte aksjoner fra Yunus’ sikkerhetsstyrker. I Dhaka ble en seiersparade møtt av politi som beslagla bannerne. Hæren og politiet har i nattlige razziaer arrestert sivile som støtter Trump.

Aksjonene settes blant annet i sammenheng med at Trump har fordømt volden mot religiøse minoriteter i Bangladesh.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.