Sri Lankas president Anura Kumara Dissanayake takker velgere for å ha gitt hans venstrekoalisjon seieren i valget på ny nasjonalforsamling.

Avgjørelsen om å lyse ut nyvalg ti måneder før skjema lønte seg, og Dissanayakes allierte har skaffet seg 159 av de 225 setene i nasjonalforsamlingen.

Med det resultatet Dissanayakes koalisjon NPP to tredelers flertall og mulighet til å gjennomføre endringer i grunnloven, inkludert planene om å skrote presidentembetet og gjøre statsministeren til regjeringssjef.

– Takk til alle som stemte for en renessanse, skriver Dissanayake på X. Til sammen fikk hans koalisjon 61,5 prosent av stemmene, mens opposisjonsleder Sajith Premadasas parti fikk 17,6 prosent.

Første venstreorienterte president

Dissanayake er selverklært marxist og gikk seirende ut av presidentvalget i september, som var det første siden store demonstrasjoner og økonomisk krise i 2022. Han ble da landets første venstreorienterte president.

Krisen var den verste på Sri Lanka siden uavhengigheten fra Storbritannia i 1948 og førte til flere måneder med knapphet av mat, drivstoff og livsviktige medisiner.

Det påfølgende sinnet i befolkningen førte til at daværende president Gotabaya Rajapaksa rømte landet, før Ranil Wickremesinghe tok midlertidig over. Han satt i stillingen fram til nederlaget i september.

Førte væpnet opprør

Dissanayake leder partiet Folkets frigjøringsfront (JVP), som på 1970- og 80-tallet førte to væpnede opprør som kostet over 80.000 mennesker livet. Halvmilitære dødsskvadroner jaktet da på partiets medlemmer, og som student sto Dissanayake selv på dødslisten.

JVP har hatt liten politisk innflytelse siden og fikk under 4 prosent av stemmene i det siste valget på nasjonalforsamling, som var i 2020.

De siste årene har presidenten moderert noen av sine tidligere synspunkter, og han er i dag tilhenger av en åpen økonomi og sier ikke lenger nei til alle former for privatisering.

(©NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.

Les også