Bare knappe to uker etter at store deler av Málaga i Spania ble satt under vann, skjedde det på nytt denne uken.
De lokale myndighetene tok ingen sjanser og satte hele regionen Andalucía i «lockdown» og sendte ut farevarslinger på grunn av de dårlige værmeldingene.
500.000 elever og studenter mistet to dagers undervisning i Málaga, Granada, Sevilla, Huelva og Cádiz. Offentlige kontorer og mange banker og bedrifter holdt stengt onsdag og torsdag. Varetransport ble satt på vent. 4200 personer ble evakuert.
Mens de fleste provinsene tålte regnet godt, førte en intens regnstorm til oversvømmelser helt inn i det historiske bysenteret i Málaga. Det ramlet ned 120 millimeter regn på bare noen få timer.
Costa del Sol er et av de mest populære områdene for nordmenn i Spania. Mellom Marbella og Fuengirola bor det spesielt mange norske pensjonister på hel- og halvårsbasis.
Verken tørke eller flom er sjeldne fenomener her. Málaga by blir jevnlig oversvømt, og er blitt det så lenge noen husker.
Kritiske røster mener nedstengingspolitikken var en overreaksjon og frykter at værmeldinger og farevarsler i økende grad skal brukes til å tvinge befolkningen til å adlyde og holde seg i ro.
– Dette var forebygging, det er bedre enn å reparere, sa regionspresident Juanma Moreno.
Fra midnatt onsdag ramlet det ifølge lokalavisen Diário Sur ned nok drikkevann til 300.000 innbyggere i ett år. Likevel ble bare drikkevannsreservoarene fylt opp til 27 prosent av makskapasitet, etter et svært tørt år.
- I Axarquía, nabokommunen øst for Málaga, bøttet det ned 145 millimeter på kort tid, slik at elven Benamargosa gikk over sine bredder.
- Onsdag formiddag nådde flomvannet helt frem til dørene på flyplassen i Málaga, men trakk seg tilbake før det trengte inn i terminalbygningene.
- Under innflyging kunne vi observere utallige innsjøformasjoner i landskapet nord for rullebanen, mot elven Guadalhorce.
- Flere sykehus i Málaga hadde korridorer fulle av vann.
- Sevilla flommet også over, etter å ha fått 20 millimeter nedbør på bare 15 minutter.
Denne gangen slapp Valéncia unna. Der ble nesten 15 000 redningsarbeidere mobilisert etter flommen for to uker siden, men ifølge lokalbefolkningen kom de for sent og var dårlig utstyrt.
Statsminister Pedro Sánchez fikk mye kritikk for manglende handlekraft og prøvde tirsdag i forrige uke å lappe på PR-katastrofen med en gigantisk kriseplan på 10,6 milliarder euro.
Mer enn 200 personer er bekreftet døde og 16 er fortsatt savnet i Valéncia alene.