Myndighetene innfører først CO2-avgifter, og disse har steget jevnt og trutt. Men staten beskytter de store industribedriftene og gjerne dem som staten er deleier i. Således har Hydro mottatt milliarder i CO2-kompensasjon. I sitt alternative statsbudsjett vil SV kutte kompensasjonen med 3,4 milliarder, noe LO-forbundet Styrke reagerer sterkt på. Hvis staten innfører stor CO2-kompensasjon, nuller den ut hele poenget med avgiftene. Da er bruken av penger for å tvinge frem kutt, en stor bløff. Slik ser det ut. Det skader forutsigbarheten. Dermed sier LO indirekte at CO2-avgiftene destabiliserer næringslivet.

For de fleste dødelige er tallene det her opereres med, helt ukjente. Det foregår altså et spill i kulissene som forteller en helt annen historie enn den vi får høre.

Lars Haltbrekken, stortingsrepresentant for SV, svarer med å peke på at Hydro de siste årene har mottatt 6,8 milliarder kroner i CO₂-kompensasjon. I samme periode har selskapet hatt et overskudd på 41 milliarder og utbetalt 36 milliarder i utbytte til eierne.

Haltbrekken understreker at Hydro produserer om lag femti prosent av kraften sin selv.

– Men de har fått fullverdig strømstøtte gjennom CO₂-kompensasjonsordningen, på linje med andre industribedrifter, de siste tre årene, sier Haltbrekken til Fri Fagbevegelse. (NTB)

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.