Klimatoppmøtet holdes i Aserbajdsjans hovedstad Baku. Foto: Peter Dejong / AP / NTB

Javier Milei har beordret Argentinas delegasjon hjem fra klima­topp­møtet i Baku, Frankrikes miljø­vern­minister Agnès Pannier-Runacher holder seg hjemme etter skarp kritikk av Emmanuel Macron fra verts­landet Aserbajdsjans president, og knapt noen frem­tredende stats­ledere er tilstede ved COP29.

Indikasjonene mangler ikke på at årets klima­topp­møte går av stabelen i skyggenes dal. Antall deltagere er gått ned fra 80.000 i Dubai i fjor til 65.000 i Baku i år, opplyser Financial Times, som kommenterer at COP29 allerede var blitt rystet av Donald Trumps valgseier.

Det er ikke oppgitt noen grunn til at Milei hentet Argentinas delegasjon hjem, men den argentinske presidenten hadde snakket med Trump dagen i forveien, og landet har store reserver av skiferolje og -gass.

Frankrike på sin side var krenket:

Trekket fra Frankrike, som er en forkjemper for FNs strategi for å bekjempe klimaendringene, kom etter at vertslandets president Ilham Aliyev i en tale på møtet anklaget «president [Emmanuel] Macrons regime» for å ha drept innbyggere «brutalt» under de nylige protestene i Ny-Caledonia.

Aserbajdsjans president beskrev også Frankrikes øyterritorier i Stillehavet som «kolonier», og viste til atomprøvesprengninger i Fransk Polynesia og Algerie.

Men statsråden beholder likevel en hånd på rattet:

En person nær den franske delegasjonen sa at Pannier-Runacher fortsatt ledet forhandlingene fra Paris, og la til at Frankrike, på grunn av klimakrisens alvor, ikke ville drive «tom-stol-politikk».

Det er ellers ingen av lederne for de geopolitiske tungvekterne som er til stede:

Andre tidligere annonserte fravær fra COP29 inkluderer USAs president Joe Biden, EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen, Indias statsminister Narendra Modi og Kinas president Xi Jinping.

Det er derimot oljeindustrien: Både ExxonMobil, BP, Total, Aramco og Sinopec er til stede, skriver Financial Times.

Vertskapet for konferansen ser ikke ut til å være spesielt interessert i å bekjempe klimagassutslipp:

President Alijev har vært svært tydelig på at landet er avhengig av olje- og gassrikdommen, som står for rundt 90 prosent av eksporten og som han gjentatte ganger har beskrevet som en «gave fra Gud». I sin åpningstale til verdens viktigste klimaforhandlinger langet han ut mot vestlige kritikere.

«Dessverre har dobbeltmoral, en vane for å belære andre land og politisk hykleri blitt en slags modus operandi for enkelte politikere, statskontrollerte frivillige organisasjoner og falske nyhetsmedier i enkelte vestlige land», sa Alijev tirsdag.

Trump har allerede lovet å trekke USA fra Paris-avtalen, hvilket også reiser spørsmål om selve fremtiden for global klimapolitikk.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

 

Usensurerte nyheter. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.