Draugen-plattformen i Nordsjøen opereres av Shell. Foto: Svema / Wikimedia Commons (cc by-sa 4.0).

En ankedomstol i Haag i Nederland har tirsdag til­side­satt en tidligere retts­kjennelse som påla energi­selskap­et Shell å frem­skynde sine kutt i utslipp­ene av klima­gass­er.

Dommen i Haag er skjellsettende og et tilbakeslag for aktivister som forsøker å fremtvinge klimatiltak ved å gå rettens vei, melder Reuters.

Ankedomstolen legger til grunn at Shell har ansvar for å redusere klima­gass­utslippene, men setter likevel til side pålegget fra første rettsinstans om å redusere dem med 45 prosent sammenlignet med 2019-nivå innen 2030 – inkludert utslippene fra selskapets produkter.

For kutt hos Shell reduserer ikke nød­vendig­vis globale klima­gass­utslipp, fastslår retten:

Domstolen var enig med Shell i at et absolutt pålegg om å redusere utslippene fra selskapets produkter kunne ha en negativ effekt på verdensbasis, ettersom det kunne føre til at kundene gikk over fra å bruke Shells gass til mer forurensende kull.

«Generelt sett er enhver reduksjon av klimagassutslipp positivt for å motvirke klimaendringene», sa rettens formann Carla Joustra.

«Men det betyr ikke at et pålegg om reduksjon for Shell har den samme effekten.»

Etter Shells oppfatning er det stater og ikke domstoler som kan stille krav om utslippskutt.

Dommen fra Haag gis mot et bakteppe der klimaaktivismen kjemper i motvind.

Russlands invasjon av Ukraina i 2022, som førte til en kraftig økning i olje- og gassprisene, har skjerpet regjeringers og aksjonærers fokus på kostnader og i mange tilfeller svekket klimaambisjonene.

Samtidig er det langt mindre oppmerksomhet omkring årets klimatoppmøte, der mange fremtredende statsledere ikke kommer, og det ikke ventes større resultater.

Tirsdagens kjennelse sammenfaller med COP29 FNs klimatoppmøte i Baku, Aserbajdsjan, der åpningsprosedyrene ble forsinket mandag av en tvist om hvor fremtredende fremtiden for fossilt brensel skal være på dagsordenen.

Verdens store oljeselskaper fortsetter å iverksette nye prosjekter, og Shell hadde allerede diskré redusert sine egne «klimamål»:

I mars svekket selskapet målene for produktene det selger, til en 15-20 % reduksjon i netto karbonintensitet innen 2030 i forhold til 2016, samtidig som det trakk tilbake et tidligere mål om å redusere karbonintensiteten med 45 % innen 2035.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som ebok.

 

Usensurerte nyheter. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.