Biden-administrasjonen har gjentagne ganger påstått at krigen i Ukraina startet med et uprovosert angrep fra Russland den 24. februar 2022.
Provoserte frem krigen
Ifølge Jeffrey Sachs stemmer ikke dette:
– Den kunne ha vært unngått, men ble provosert frem av USA og bør stoppes gjennom forhandlinger.
Møter bred motstand
At krigen ble fremprovosert rettferdiggjør ikke Russlands invasjon, mener Sachs:
– En langt bedre tilnærming for Russland kunne ha vært å trappe opp diplomatiet med Europa og den ikke-vestlige verden for å forklare og motsette seg USAs militarisme og unilateralisme. USAs press for å utvide NATO møter bred motstand over hele verden, så russisk diplomati ville sannsynligvis ha vært mere effektivt enn krig.
Krigen startet i februar 2014
Sachs trekker frem to hovedprovokasjoner fra USAs side.
– Den første var USAs intensjon om å utvide NATO til Ukraina og Georgia for å omringe Russland med NATO-land i Svartehavsregionen (mot urviseren: Ukraina, Romania, Bulgaria, Tyrkia og Georgia).
Den andre var USAs rolle i det voldelige kuppet mot Ukrainas prorussiske president, Viktor Janukovitsj i februar 2014:
– Det var da den varme krigen begynte, ikke i februar 2022 som USAs regjering, NATO og G7-lederne vil ha oss til å tro.
Omskrivning av historien
Bidens folk nekter å diskutere røttene til krigen. Å erkjenne tidslinjen bak, ville ifølge Sachs, undergrave administrasjonen på tre måter:
– For det første ville det avsløre at krigen kunne ha vært unngått. Det ville spart Ukraina for ødeleggelsene og hundretusener av døde. For det andre ville det avsløre president Bidens personlige rolle i krigen som a) deltager i komplottet mot Janukovitsj, b) det militærindustrielle kompleks’ ivrige støttespiller og c) en tidlig talsmann for NATO-utvidelse. For det tredje ville det presset Biden til forhandlingsbordet.
«Den som kontrollerer fortiden, kontrollerer fremtiden: Den som kontrollerer nutiden, kontrollerer fortiden.» George Orwell i «1984»
Nøkkelen til fred
Nøkkelen til fred i Ukraina er forhandlinger basert på ukrainsk nøytralitet og ikke-utvidelse av NATO, konkluderer Sachs.