Etter scener med grov vold av muslimer rettet mot jødiske fotballfans i Amsterdam reagerte lektor og lærebokforfatter Torgeir Salih Holgersen med å sammenligne det israelske flagget med et hakekors. Dét får tidligere forstander i Det Mosaiske Trossamfund, Ervin Kohn, til å reagere kraftig.

Lørdag dukket det opp brutale videoer i sosiale medier som viste at jødiske fotballsupportere av laget Maccabi Tel Aviv ble angrepet i Amsterdam. Ifølge flere kilder skal den israelske fansen ha sunget sanger som provoserte araberne.

Det førte til målrettede angrep på jøder, inkludert kvinner. Blant annet var det en mobb av arabere som brøt seg inn på et hotell og jaktet på jøder. I Dagbladet kunne man lese om «Bråk i Amsterdam etter kamp mellom Maccabi Tel Aviv og Ajax».

I NRK var det samme beskrivelse: «Fotballbråk i Amsterdam».

NRK kunne melde om «fotballbråk» mens jøder ble jaktet på, banket, slått og i flere tilfeller knivstukket.

Sannheten var imidlertid langt mer grusom. Den aktuelle dagen, som var forut for minnedagen for krystallnatten 9. november 1938, verserte det flere beskrivelser av «pogromer» mot jøder. Muslimske gjenger samlet seg for å angripe alle de fant som kunne identifiseres som jøder. Flere videoer Document har klart å verifisere, viser grupper som jakter på jøder med kniver, og flere som blir skadet.

Torgeir Salih Holgersen er lektor ved Blindern videregående skole, og har over tid markert seg tydelig på anti-israelsk side. Han beskriver seg selv som: «Anti-genocide and peace activist. Board member of Peace and Justice – Fred og rettferdighet (FOR). I tillegg til yrket som lektor har han skrevet flere bøker som brukes i samfunnsfag på videregående skoler.

I forbindelse med en av videoene, hvor muslimer bryter seg inn på et hotell i Amsterdam for å angripe jøder, skriver han:

HVIS noen viser seg med Israelflagget etter folkemordet, skal de ALLTID behandles slik vi ALLTID har behandlet nazister som går i gatene. Israelflagget er nå et hatsymbol som representerer støtte til folkemord, på nøyaktig samme måte som hakekorsflagget, og slik vil det forbli.

Document tok kontakt med tidligere forstander av Det Mosaiske Trossamfund for å høre hva han synes om sammenligningen mellom det israelske flagget og «hakekorsflagget», sannsynligvis en henvisning til Nazi-Tysklands flagg med hakekorset i midten.

ANTISEMITTISME: Tidligere forstander for Det Mosaiske Trossamfund i Oslo, Ervin Kohn, mener det Salih Holgersen fremfør, er antisemittisk.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Å sammenligne Israel med Nazi-Tyskland, eller det israelske flagget med hakekorsflagget, er antisemittisk Israel-kritikk. At han er lærer i skolen, visste jeg ikke. Skremmende, svarer Kohn i en kommentar.

 

Profesjonsregler og politisk demokrati. Om Max Hermansens tapte jobb og ære  

 

Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her! Kjøp e-boken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.