Så glade var Christian Lindner (FDP), Robert Habeck (De grønne) og Olaf Scholz (SPD) for å sitte i regjering sammen under budsjettdebatten i Forbundsdagen i Berlin den 28. november 2023. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB.

Da Olaf Scholz’ (SPD) koalisjons­regjering tiltrådte i 2021, satte den som hoved­prioritet i sin tiltredelseserklæring å kombinere oppnåelse av «klima­målene» med en sterk økonomi. Ambisjonene viser seg nå å falle i grus, og det er grunnen til at regjerings­samarbeidet ryker.

Onsdag gav Scholz’ finansminister Christian Lindner (FDP) sparken. Bakgrunnen er at Lindner ikke er tilhenger av å oppheve den grunnlovs­festede gjelds­bremsen for å låne­finansiere blant annet gjennom­føringen av «energi­omstillingen» og «det grønne skiftet i Tyskland», som i strid med program­erklæringen har svekket tysk økonomi istedenfor å styrke den.

Avskjedigelsen av Lindner fikk FDP til å trekke seg fra regjeringen, med unntak av samferdsels­minister Volker Wissing, som forlot FDP for å beholde taburetten.

Det er bare et spørsmål om tid før Scholz-regjeringen vil gå på et mistillits­votum; hvor raskt avhenger kun av det politiske spillet i Forbundsdagen, der CDU-leder Friedrich Merz knapt kan vente på nyvalget som vil resultere i at han blir statsminister.

Det antydes et nyvalg i mars, og CDU ligger sammen med sitt bayerske søsterparti (CSU) høyt over de andre partiene på menings­målingene. Men de vil ikke bli i stand til å regjere alene, hvilket reiser spørsmål om hvem som skal utgjøre Merz-regjeringens parlamentariske grunnlag.

Grafikk: Poll of polls / Politico.

Oppslutningen om partiene viser at et parlamentarisk flertall er innen rekkevidde sammen med AfD, SPD eller De grønne. Ingen av dem er imidlertid komfortable som koalisjons­partnere.

Hverken CDU eller SPD er lystne på noen ny «storkoalisjon», og offisielt utelukker CDU fremdeles ethvert samarbeid med AfD.

Veien kan bli kort til De grønne, men det er heller ikke problemfritt, for Merz ønsker ikke å ofre økonomien fullstendig på klima­politikk­ens alter. De grønne kan tenkes å gi litt etter i klima­politikk­en hvis de havner i regjering, men vil uansett ha en hånd på rattet. Det reiser spørsmål om hvor stor politisk forandring et regjerings­skifte kan gi.

Noen utelukker ikke at CDU kan rive ned «brannmuren» mot AfD. Det har nylig vært kontakt mellom Sachsens minister­president Michael Kretschmer (CDU) og delstatens AfD-leder Jörg Urban.

Man vil puste i en litt annen luft også i Europa etter gjenvalget av Trump, men for CDU sitter det svært langt inne å gå fra alt de har sagt om AfD.

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp e-boken her.

 

Usensurerte nyheter. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.