Et bondeopprør er i anmarsj i Storbritannia, etter at Labours finansminister Rachel Reeves avslørte at bønder nå må betale arveavgift på gårdene de etterlater til sine barn. Mange frykter at dette betyr slutten på familiegårdene, og minst en bonde har allerede begått selvmord i desperasjon.

Nå er det britiske bønders tur til å fortelle myndighetene hvor skapet skal stå. I et mye delt klipp, blant flere lignende som sirkulerer på sosiale medier, forteller den unge bonden Maria Warne-Elston hvordan den nye arveavgiften vil påvirke landbruket:

Britiske bønder er ikke rike, sier Warne-Elston. De har ikke penger til rådighet for å betale 20 prosent av verdien av gården når de skal overta. Resultatet kan bli nedlagte gårder som ingen har råd til å overta.

Tøff arbeidshverdag

Storbritannia har et stort og produktivt jordbruk. Landet er 62 prosent selvforsynt med mat, som er mer enn Norge med sine rundt 50 prosent, men mye mindre enn det var for førti år siden, da prosentandelen lå på 78 prosent. I usikre tider er selvforsyning viktig. Etter flommen i Spania, kan flere land i Europa merke at tilgangen til frukt og grønnsaker vinterstid vil kunne bli påvirket.

Bønder i Storbritannia jobber, som i andre land, i en industri som krever mye og ikke alltid gir tilsvarende tilbake i avkastning. Vær og vind, lave priser fra supermarkedkjedene for produktene deres, ingen feriepenger og fysisk hardt arbeid er hverdagen deres.

Den nye arveavgiften rammer gårder som er verdt mer enn en million pund (ca 14,2 millioner norske kroner).  The National Farmers’ Union (NFU), bøndenes fagforening,  kaller avgiften en «katastrofe» for familedrevne gårder, og sier den vil «rappe den neste generasjonens muligheter til å fortsette å produsere britisk mat», i følge BBC.  Bønder vil måtte selge deler av jorden for å kunne betale, sier NFU.

– Ondsinnet skatt

Kemi Badenoch, den nye lederen for Det konservative parti, kalte det en «ondsinnet familiegård-skatt» og sa hun ville reversere den.

Statsminister Keir Starmer mener skatten kun vil tilfalle et mindretall. «De aller, aller fleste bønder vil forbli uberørt», var hans svar til Badenoch.

Rundt femti bønder protesterte utenfor Northern Farming Conference i Hexham, Northumberland, på onsdag. Men det virkelige opprøret vil skje 19. november, når tusenvis var ventet å samle seg utenfor Church House i London. Men NFU har sagt at kun 1800 medlemmer får lov til å delta – isteden vil sannsynligvis andre bønder samle seg andre steder med traktorene sine.

For sent for noen

For noen er det for sent å protestere. John Charlesworth (78) ble funnet død på familiens 28 hektar store gård på tirsdag fordi han fryktet at gården i Barnsley, Yorkshire, ville gå ut av familiens eie etter at den nye arveavgiften trer i kraft. Sønnen hans, Jonathan, 46, sa at finansminister Rachel Reeves og Keir Starmer hadde tatt livet av ham.

«Han var den snilleste personen du kunne møtt», sa Jonathan om sin far til The Telegraph. «Han godtok ikke tull. Han gjorde hva som helst for hvem som helst, jeg tror ikke noen hadde et vondt ord å si om ham.» Charlesworth skal ha tilbragt de siste timene av sitt liv med å forsøke å finne ut hvordan han kunne beskytte familien sin mot den nye skatten.

Labour under Keir Starmer er blitt beskyldt for å gå etter privat sektor med budsjettet denne uken. Privatskoler har også fått merke regjeringens aggressive skattepolitikk. Finansminister Rachel Reeves hadde lovet «ingen nye skatter for arbeidende mennesker», men både de som sender barna sine til privatskoler, og ikke minst bønder, er vitterlig arbeidende mennesker. Privat sektor krymper proporsjonalt med at rekordbeløp skal pumpes inn i det offentlige.

Storbritannia har nå fått den største skattebyrden i fredstid og den høyeste gjelden siden 1960-tallet – og markedene reagerte med å falle.

 

Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her! Kjøp e-boken her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.