Indiske myndigheter har sendt en formell henvendelse til Wikipedia hvor de tar opp bekymringer om partisk og unøyaktig innhold på plattformen.
Tendensiøs og unøyaktig
I henvendelsen fremheves bekymringer for at en «liten gruppe» redaktører har «betydelig innflytelse» over Wikipedias innhold.
Det antydes at et begrenset antall moderatorers holdninger påvirker sensitive temaer på en tendensiøs og unøyaktig måte, og det uttrykkes tvil om Wikipedias status som et fritt og nøytralt oppslagsverk.
Ansvarliggjøre plattformen
Et sentralt aspekt er Wikipedias status som «mellommann». Indisk IT-regelverk gir mellommenn generell beskyttelse mot ansvar for brukergenerert innhold, forutsatt at de følger gitte retningslinjer.
I henvendelsen stilles det imidlertid spørsmål ved om Wikipedia heller bør klassifiseres som «utgiver» enn «mellommann», noe som vil innebære et større ansvar for innholdet på plattformen.
🚨 BIG BREAKING 🚨
GOVERNMENT ISSUES NOTICE TO WIKIPEDIA FOR BIAS AND INACCURACIES
The Indian Government has questioned Wikipedia over its biased editorial control by a select few and inaccuracies.
It has asked why Wikipedia should not be treated as a publisher.#Wiki… pic.twitter.com/a2dwG5fNWH— Ashok Bijalwan अशोक बिजल्वाण 🇮🇳 (@AshTheWiz) November 5, 2024
Wikipedia har så langt ikke kommentert indiske myndigheters henvendelse, skriver Business Today.
Wikipedias krig mot India
En OpIndia-rapport fra september iår – «Wikipedias War On India» – underkjenner Wikipedias påstand om å være et fritt og nøytralt leksikon.
Rapporten dokumenterer en betydelig venstrevridning og systematisk utelukkelse av høyreorienterte kilder, noe som slår bena under Wikipedias egendefinerte krav om nøytralitet.
Svartlister høyreorienterte kilder
Dokumentasjonen konkluderer med at Wikipedia i seg selv er venstrevridd, noe som strider med Wikipedia Foundations «Neutral Point of View»-policy som krever at alle synspunkter skal representeres. Realiteten er at plattformen svartelister, begrenser bruken eller stempler ikke-venstreorienterte/høyreorienterte kilder som upålitelige, ifølge den 186 siders rapporten.
Dokumentasjonen fokuserer hovedsakelig på Wikipedias innhold relatert til hinduer og India.
Kritikk fra innsiden
Manhattan Institutes forskning utført av David Rozado og publisert i juni 2024, gir en grundig analyse av den ideologiske skjevheten i Wikipedias engelskspråklige artikler.
Wikipedias grunnlegger Larry Sanger har bekreftet denne skjevheten og uttalt at dette forvrenger plattformens presentasjon av virkeligheten:
– Wikipedia tok Demokratenes side mot Trump, punktum. Artiklene er faktisk så partiske at det er rimelig å kalle dem «propaganda».
Kuppet av venstreradikale: – Ingen kan nå stole på Wikipedia, sier grunnleggeren selv