ICORN (The International Cities of Refuge Network) i Stavanger frykter at deres viktige arbeid for kultur skal gå tapt. De får ikke nok kvoteflyktninger.
Å opprettholde en kultur i Norge er altså avhengig av å importere folk fra f.eks. Kongo, ifølge ICORNs undersøkelser.
Over 500 kunstnere, forfattere, journalister og andre som blir truet og forfulgt i sitt hjemland, har så langt i år bedt om hjelp fra ICORN, skriver Stavanger Aftenblad.
Kun 16 får lov til å komme hit, men med sine familier dreier det seg om 46 personer som skal forbedre det norske kulturlivet. Men neste år vil antallet synke, siden regjeringen ønsker å senke tallet på antall kvoteflyktninger.
– I år sank kvoten for andre år på rad og var ikke større enn at vi akkurat fikk inn alle som fribyene kunne motta. Vi er veldig bekymret dersom kvoten reduseres ytterligere, sier Elisabeth Dyvik. Hun er programdirektør i ICORN, som har sitt hovedkontor i Stavanger.
– Dette vil få mange konsekvenser for oss. Men verst vil det gå ut over de som trenger å komme til et trygt sted. Og behovet for beskyttelse bare øker.
ICORN har noen fine slagord på sin hjemmeside, og sier de kjemper for ytringsfrihet (freedom of expression).
Regjeringen mener at antallet flyktninger fra Ukraina gjør det nødvendig å redusere antallet kvoteflyktninger. Men asyltilstrømning og familiegjenforening ser ikke ut til å bli redusert.
Dyvik mener at dette er et dårlig argument, siden antallet flyktninger fra Ukraina synker. Men de fleste som har ankommet Norge, rundt 80.000, er her fortsatt. Tre fjerdedeler har heller ingen planer om å reise hjem hvis det skulle bli en slutt på krigen. Uansett hva man mener om dette, så er det enorme kostnader for kommunene.
Det er viktig med trygghet, mener Dyvik. Det er nok en del nordmenn som også ønsker seg trygghet i hjemlandet.
Kutt vil også kunne gå ut over samarbeidet med fribyer i andre land, noe Dyvik ser på som et problem.
– De norske fribyene inngår i et internasjonalt nettverk. Det styrker kulturlivet lokalt. De norske fribyene kan ta imot de som er hardest forfulgt, og som ikke har andre muligheter til å uttrykke seg fritt.
Ikke alle vil vel umiddelbart si seg enige i at et internasjonalt samarbeid for å bringe kunstnere fra Afrika til Norge og resten av Europa nødvendigvis er så positivt. Selv norske kunstnere koster som oftest staten penger. Kulturdepartementet har et budsjett på 25,8 milliarder kroner i 2025.
Men ordfører Tormod W. Losnedal fra Høyre støtter tankene.
Han frykter blant annet at kutt vil sende uheldige signaler internasjonalt. I e-posten skriver han blant annet:
«Norge risikerer å undergrave sin posisjon som leder i beskyttelse av ytringsfrihet og kunstnerisk frihet ved å redusere kvoten for flyktninger. For å sikre at ICORN fortsetter sitt viktige arbeid, er det avgjørende at den foreslåtte reduksjonen i antall kvoteflyktninger revurderes.»
Han utdyper til Aftenbladet.
– Stavanger ønsker å være et fyrtårn i kampen for demokrati og ytringsfrihet. Jeg er opptatt av at vi følger opp vår tradisjon for å være en trygg havn for kunstnere og forfattere som står overfor trusler og forfølgelse.
Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp e-boken her.
Usensurerte nyheter. Abonner på frie og uavhengige Document.