Bebe King (6), Elsie Dot Stancombe (7) og Alicia da Silva Aguiar (9) ble drept i Southport den 29. juli 2024. Foto: Merseyside Police.

Representanter for partiet Reform i Stor­britannia fikk forbud mot å stille spørsmål i parlament­et om Axel Rudakubana, som kniv­drepte tre små jenter i South­port den 29. juli – det avslører parti­leder Nigel Farage overfor The Telegraph.

Reform UK-lederen beskriver hvordan parlamentsmedlemmer ble brakt til taushet da de ønsket å ta opp saken i Underhuset, blant annet gjennom «panikkartede e-poster» og telefonsamtaler der de ble bedt om å ikke stille spørsmål om saken.

Farage ble også selv avvist:

Farage sier at han sendte et skriftlig spørsmål til innenriksminister Yvette Cooper, der han spurte om den tiltalte noen gang hadde blitt henvist til antiterror-initiativet Prevent, men fikk beskjed fra Underhuset om at han ikke kunne spørre om saken på grunn av den pågående rettssaken.

Det var opplagt at sentrale fakta om trippeldrapet ble holdt hemmelige for en offentlighet som hadde krav på å vite mer, mener Farage, som anklager statsapparatet for å legge lokk på viktig informasjon.

Angrepet utløste opptøyer som Farage og andre delvis skyldte på at myndighetene ikke informerte om den mistenktes identitet og bakgrunn, noe som gjorde det mulig å skape en falsk fortelling.

Nigel Farage i lobbyen i Palace of Westminster før åpningen av parlamentet den 17. juli 2024. Foto: Dan Kitwood / Pool via AP / NTB.

Nylig ble det kjent at drapsmannen var i besittelse av al Qaida-materiale og terrormateriale som ricin, men statsminister Keir Starmer har ikke informert offentligheten om når han fikk vite det.

Farage sier at hans kollega i Reform UK, Richard Tice, onsdag ble valgt ut til å stille et spørsmål til Sir Keir i statsministerens spørretime i Underhuset.

Han skriver: «Den morgenen mottok han tre panikkslagne e-poster fra Underhusets administrasjon med spørsmål om hva innholdet i spørsmålet hans kunne være. En time før spørretimen begynte, fikk han en telefon der han ble bedt om ikke å spørre om mannen som var anklaget for angrepene i Southport. Dette poenget ble understreket på det sterkeste av taleren i Underhuset like før spørretimen begynte. Den parlamentariske taushetsplikten ble i praksis trukket tilbake.

Det betyr at ingen har lov til å spørre når regjeringen fikk vite om besittelsen av terrormaterialet, konkluderer Farage, som mener at dette risikerer å ødelegge tilliten til demokratiet.

«På samme måte kan ingen få vite om denne mannen på noen måte var kjent for myndighetene. Ønsker vi virkelig å leve i et samfunn der så avgjørende informasjon holdes unna offentligheten? Hvem har bestemt at disse detaljene skal forbli hemmelige?

«Jeg mener at denne tilsynelatende undertrykkelsen skader demokratiet. Det svekker i hvert fall tilliten i befolkningen, og jeg spør meg selv: Hva er poenget med å være folkevalgt hvis ikke engang vi har lov til å stille det som tidligere ville ha vært ansett som rimelige spørsmål? Det er umulig å utlede noe annet enn at statsapparatet brukes for å håndtere denne situasjonen.»

 

Kjøp Totalitarismens psykologi her! Kjøp e-boken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.