Influenser-dronningen Sophie Elise Isachsen delte et bilde som stammer fra en falsk Hamas-propagandafilm. Etter at Document tok kontakt, slettet hun bildet.
Det er stadig flere influensere som har kastet seg på Israel-konflikten. En av dem som har lagt ut mye om dette, er Sophie Elise Isachsen. Hun har vist et tydelig engasjement for den palestinske siden.
Falsk video, falskt bilde
I et innlegg på hennes Instagram-story delte hun følgende bilde:
I bildet får man se et barn som peker og tar hånden gjennom et hull, tilsynelatende fordi barnet sitter fast under det utbombede huset.
Isachsen skriver følgende på bildet:
Fortsett å dele (palestinsk flagg-emoji) det er kun tilfeldig at dette ikke er meg og mitt barn, og det KNUSER hjertet mitt, hvor skrudd verden er.
Bildet er hentet fra en video delt av X-kontoen «The Palestinian», som benytter et profilbilde med en hevet knyttneve og et palestinsk flagg.
Denne kontoen delte videoen den 27. oktober på X (tidl. Twitter) med følgende tekst:
Et palestinsk barn er fanget under ruinene og venter på hjelp. For en hjerteskjærende scene.
Men videoen har ingenting med Gaza å gjøre i det hele tatt. Det er hentet fra en uskyldig video hvor et barn leker inne i et hull i et helt annet land.
Barnet blir i originalvideoen vist å ha det kjempefint, etter alt å dømme sammen med egen familie, og liggende på magen på et gulvteppe.
Faren til barnet har til og med valgt å gjenskape videoen, fordi han har sett at den er blitt brukt av andre til å fremme propaganda på vegne av Hamas og Iran.
Barnet er i videoen glad, smilende og ler sammen med far, og synes åpenbart at det er gøy å kunne se far gjennom hullet i veggen.
Slettet bildet
Se videoen selv:
Document tok kontakt med Sophie Elise Isachsen gjennom e-posten hun har ført opp på egen Instagram-konto den 30. oktober.
I henvendelsen skriver Documents journalist følgende:
Videoen har ingenting med palestinske barn å gjøre, her er hele videoen som viser at det du deler, er en falsk video.
Bruker du ikke å sjekke kildene før du publiserer videoer til dine følgere, eller er det ikke så viktig når saken angår Israel/Palestina-konflikten?
Et spørsmål til: Tror du det er slik at du og andre som er på anti-israelsk side, har latt dere lure litt for mange ganger av denne typen manipulerte videoer?
Videoen er en tullevideo, laget av faren, som har gjenskapt videoen og forklarer hvordan den blir misbrukt. Den stammer fra TikTok.
Isachsen besvarer ikke vår henvendelse, hvor vi ber om svar på hvorfor hun har delt en falsk video, og om hun bruker å undersøke slikt før hun legger det ut.
Ifølge Instagram-bildet hadde storyen vært ute i 10 timer kl. 23.17 den 30. oktober. Storyen skal ligge ute i 24 timer, med mindre den fjernes.
Dagen etterpå kl. 09.47 er imidlertid bildet borte. Det eneste bildet på Instagram-storyen til Isachsen, er et bilde av henne sammen med en venninne som nyter et måltid på en restaurant:
Document tok på ny kontakt om hvorfor hun slettet storyen på Instagram, og om vi kunne få en kommentar på våre opprinnelige spørsmål.
Isachsen har fortsatt ikke besvart vår henvendelse.