Independent Schools Council (ISC) vil gå til sak mot regjeringens MVA-angrep på privatskoleutdanning.

ISC, som representerer mer enn 1400 friskoler over hele Storbritannia og i utlandet, stemte torsdag for å gå til sak mot Labours MVA-politikk, som vil innføre en skatt på 20 prosent på skolepenger fra januar, skriver The Times.

Menneskerettighetsadvokaten Lord Pannick KC er engasjert i saken. Han argumenterer for at politikken bryter med Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen og menneskerettsloven av 1998.

Søksmålene vil fokusere på «retten til utdanning» og påstått diskriminerende praksis mot friskoler.

Selv om myndighetene insisterer på at skolene ikke trenger å viderefakturere hele MVA-avgiften til foreldrene, er det få institusjoner som har bekreftet at de kan absorbere kostnaden uten å øke skolepengene.

Begrunnelsen til Labour-regjeringen er at de trenger midler for å utdanne flere lærere i den offentlige skolen. Men siden skattleggingen av private skoler fører til at tusenvis av familier ser seg nødt til å nå sende barna sine på offentlige skoler, så øker mangelen på lærere.

Labours angrep mot private skoler har allerede hatt stor effekt

ISC oppfordret myndighetene til å utsette iverksettelsen av retningslinjene. De fokuserer på konsekvensene for små skoler, religiøse skoler og elever med særskilte opplæringsbehov og funksjonshemminger, som vil bli hardt rammet av Labours nye skolepolitikk.

Et angrep på velstående briter rammer middel- og arbeiderklassen, mener mange briter.

Julie Robinson, generalsekretær i ISC, sier:

– Vi vet at regjeringen har fått beskjed fra skatteeksperter, lærerorganisasjoner og mange andre om at implementeringen i januar var for forhastet og forverret mange av problemene med denne politikken … I møtene vi hadde med regjeringen, følte vi ikke at vi fikk gehør for poengene våre.

– Vi vil fortsette å be regjeringen om å samarbeide med oss for å redusere risikoen ved denne politikken, fordi vi føler at den uavhengige sektoren har blitt behandlet som en slags homogen helhet basert på stereotypier, mens realiteten er at de fleste skolene er svært små og arbeider med svært små marginer.

– Spesialundervisning, spesialundervisning, små religiøse koler og jenteskoler har blitt utsatt for unødvendig risiko, og vi mener at myndighetene har et ansvar for alle barn, også disse.

Det pågår nå flere rettssaker mot innføringen av MVA på skolepenger. Britiske foreldre aksepterer ikke at deres barn fratas muligheten for en god utdannelse.

Den nye skatten straffer urettferdig familier som søker ekstra støtte, mener ISC.

110.000 elever i friskoler har behov for spesialundervisning, men bare 7.600 har en Education Health and Care Plan (EHCP). I henhold til regjeringens politikk er det bare de med en EHCP som er unntatt fra avgiftsøkningen

103.000 barn vil derfor rammes.

– EHCP-prosessen kan ta et par år, og mens de venter, velger [foreldrene] å betale friskoleavgifter i stedet for at barnet deres skal få den støtten de trenger, sier Robinson.

– Flertallet av barn med spesielle behov på skolene våre – over 100 000 – har ikke en EHCP, og på grunn av dette hastverket med å implementere retningslinjene i januar, må de betale MVA på skolepengene sine fra midten av året, i januar.

ISC bekrefter at de vil forfølge søksmålet separat fra andre saker, men at de vil «samarbeide med alle parter for å finne den beste veien videre».

Hvis man ser på overklassen, så vil en av Englands mest eksklusive privatskole, Eton College, øke sine kostnader per barn fra 53.000 pund til 63.000 pund. Dette tilsvarer nesten 900.000 norske kroner i året.

Finansdepartementet, som ledes av Rachel Reeves, ønsker ikke å kommentere saken.

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som ebok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.