Utviklingsfondet, en privat, norsk bistandsorganisasjon, har stoppet alle prosjekter i Mosambik etter juks, rot og korrupsjon hos den lokale partneren.

En kontroll avdekket at anslagsvis 171.000 bistandskroner er brukt ulovlig, eller uten dokumentasjon, i den afrikanske organisasjonen Amder. Brorparten av summen stammer fra Norad.

Utviklingsfondet, som har hovedkontor i Oslo, har samarbeidet med Amder siden 2018 og gitt dem i alt 4,3 millioner i bistand.

Lever på tilskudd

Alt i alt har fondet mottatt 1,6 milliarder kroner fra staten siden årtusenskiftet, med 443 millioner utbetalt de siste fem årene. Årsregnskapet fra 2023 viser at organisasjonen fikk tilført tilskudd og donasjoner utenfra på godt og vel 138 millioner kroner, opp fra i underkant av 72 mill. i 2022.

Elever i hele Norge stemte frem Utviklingsfondet som mottaker av penger fra årets Operasjon Dagsverk.

Organisasjonen jobber i Malawi, Etiopia, Guatemala, Somalia, Nepal og Mosambik. I 2022 var ansatte ved Malawi-kontoret på kontrollbesøk i Mosambik og fikk mistanke om misbruk. De satte i gang en granskning og meldte fra til Norad.

Kjøpte til overpris fra nærstående

Revisorfirmaet BDO bekreftet senere mistankene og gravde frem flere kritikkverdige forhold, blant annet udokumenterte uttak fra bank, utbetalinger som mangler dokumentasjon, forskuddsbetalinger som ble gjort uten at varer og tjenester ble levert, og innkjøp av biler og en motorsykkel for penger de ikke kan gjøre rede for.

BDO fant også «sterke indikasjoner» på at penger og eiendeler fra organisasjonen er «forsøkt underslått».

Overpriset landbruksutstyr, plantefrø (som ble betalt men aldri levert) og biler og motorsykler ble kjøpt inn fra et firma med folk i nært slektskap til en eller flere ansatte i Amder.

Utviklingsfondet omtaler funnene som «svakheter» hos partnerorganisasjonen.

– Dårlig styring

Utviklingsfondet har selv blitt kritisert for pengerot og inkompetanse de siste årene. Organisasjonen sprang ut fra miljøet rundt organisasjonen Fremtiden i våre hender på 1970-tallet og overlever takket være statsstøtte.

I mai i år kom det for en dag at seks varslere, deriblant tidligere ansatte, hadde varslet Norad i 2022 om at norske bistandspenger bare i liten kommer frem til mottakerne og om inkompetanse blant fondets ansatte. Lite er blitt gjort siden da, ifølge varslerne.

– Varslerne beskriver en organisasjon preget av manglende profesjonalitet, dårlig styring og manglende kvalitetssikring. De mener at for mye av bistanden brukes på administrasjonskostnader og at altfor lite når målgruppen – som regel fattige bønder, skriver Panorama Nyheter.

Kirkens Nødhjelp kastet Utviklingsfondet ut av et stort samarbeidsprosjekt i Malawi i 2022, på bakgrunn av mistillit og beskyldninger om pengerot. Hundrevis av millioner skattekroner var i omløp.

– Fattige blir skadelidende

Som en følge av avsløringene har Amder sagt opp ansatte som skal ha gjort «feil». Utviklingsfondet sier de nå jobber nå aktivt med å evaluere sine kontroll- og revisjonsrutiner for å unngå lignende hendelser.

Amders ledelse i Mosambik hevder at 14.000 fattige familier som har mottatt bistand fra Norge nå bli skadelidende når prosjektene stoppes.

Utviklingsfondets programsjef Elin Ranum understreker overfor Panorama Nyheter at reaksjonsformen med totalstopp i prosjektene er helt i tråd med Norads retningslinjer.

 

Kjøp boken av Alf R. Jacobsen! Kjøp e-boken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.