Jeg har sagt det lenge. Trump vinner valget. Han vinner klart på innhold. Han vinner paradoksalt nok også på form. Han vinner til «the establishment»s store forargelse, og til tross for at de massivt har motarbeidet ham med absolutt alle midler helt siden 2016.
Han vinner valget på forventninger og håp om bedre tider. Håp om bedre økonomi og reallønnsvekst for bønder, industriarbeidere og store deler av middelklassen. Håp om fred i verden. Håp om at hans politikk vil «Make America Great Again!»
Kamala Harris taper på manglende resultater i perioden hun har vært visepresident og fordi hun ikke har klart å presentere noe alternativ. Hun fremstår bare som mer av det samme: dyrtid, tapte industriarbeidsplasser, innvandringskrise, woke, kriminalitet og mer krig. «Same wrapping. Same shit», tenker folk.
Hun taper fordi Trump, til tross for uhemmet selvskryt og klare narsissistiske trekk, snakker rett fra levra og fremstår som genuin, mens Kamala er totalt hjelpeløs uten talepunkt og teleprompter og ustanselig ender opp i uforståelige ordsalater. «Stupid is. Stupid does!»
Og ikke minst: Trump vinner fordi han kommer utenfra det politiske etablissementet og utfordrer den etablerte og donorstyrte politiske eliten på begge sider i Kongressen som Kamala Harris er en del av. «Drain the swamp» har resonans hos svingvelgere på begge sider!
Rød- og brunbeising, kontinuerlig svartmaling og dommedagsprofetier fra Demokratene og fra hovedstrømsmedia til tross, Trump kommer til å vinne valget, og verden kommer trolig til å bli et bedre sted dersom Demokratene ikke finner på noen nye «dirty tricks» nå i ellevte time.
Og noe av det første Trump kommer til å gjøre, er å få slutt på krigen i Ukraina. Ikke bare fordi han har sagt det, men fordi krigen for lengst er militært moden for en politisk løsning. Og fordi bare USA besitter de militære maktmidlene for å få partene til forhandlingsbordet.
Viljen har ikke vært til stede under Biden. Det er den under Trump. Det blir riktignok ikke noen fordelaktig løsning for Ukraina og Vesten. Det har de mye seg selv, og ikke bare Russland, å takke for. Utfallet ved forhandlingsbordet vil reflektere styrkeforholdet på slagmarken.
Russland vil opprettholde kontrollen over Krim-halvøya og trolig også de østlige fylkene i Ukraina. Trump vil stoppe medlemskapsprosessen i NATO, men gi Ukraina sikkerhetsgarantier i bytte. EU vil sette fortgang i medlemskapsprosessen.
Tilhengerne av den såkalte liberale regelbaserte verdensorden, som aldri har vært regelbasert, jf. invasjonen i Irak, bombingen av Libya og den mislykkede krigen i Afghanistan, vil bli skuffet. Trump vil bli kritisert av sine europeiske allierte så vel som av neo-libs og neo-cons i Kongressen.
Mye av kritikken vil bli dempet av amerikanske og europeiske kapitalinteresser som, godt hjulpet av IMF, WB og EBRD og nasjonale subsidie- og risikoavlastningsordninger, vil stå i kø for å få sin del av kaka i gjenoppbyggingen av Ukraina.
De mange her hjemme som frykter at Trump vil ta USA ut av NATO, som Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier og Anders Romarheim ved Forsvarets Høgskole, kan ta det med knusende ro. Det kommer ikke til å skje. Det er ren skremselspropaganda.
At de tar den nylige uttalelsen til tidligere sikkerhetsrådgiver for Trump, John Bolton, om at det er «veldig sannsynlig at Trump vil trekke USA ut av NATO» for god fisk, vitner om manglende forståelse for den politiske konteksten.
Uttalelsen er ikke å betrakte som noe annet enn ‘tit for tat’ nå i valginnspurten fra en tidligere sikkerhetsrådgiver som kom på kant med Trump og fikk sparken. Tidligere Joint Chiefs of Staff Mark Milleys uttalelse om at Trump er en fascist, må ses i det samme lys.
Trump kommer ikke til å melde USA ut av NATO. Bakgrunnen for USAs NATO-medlemskap og USAs tilstedeværelse i Europa er ikke primært for å forsvare Europa, men primært for å forsvare USA, sekundært for å forsvare Europa. I så måte er de nye amerikanske basene i Norge og resten av Norden å betrakte som en del av USAs fremskutte forsvarsperimeter.
Det vet Pentagon. Det vet State. Og det vet Donald Trump, som klart tilhører realpolitikernes leir i utenrikspolitikken. Påstanden vitner om dårlig forståelse av amerikansk politikk og av grunnleggende amerikanske sikkerhetsinteresser.
At Trump har fremprovosert de europeiske NATO-landene til å leve opp til 2 %-forpliktelsen, er vi Trump takk skyldig for. Utfordringen for Norge er ikke om USA skulle forlate NATO, noe som ikke kommer til å skje, men at vi ikke har tatt tilstrekkelig ansvar for vårt eget forsvar.
Nå skal en være forsiktig med å spå om fremtiden. Men at Trump kommer til å vinne valget, at han relativt snart bidrar til å få på plass en fredsavtale i Ukraina og at han ikke kommer til å melde USA ut av NATO, er jeg ganske sikker på.
Om ikke en ny sort svane flyr forbi!?!
Øystein Steiro Sr.
Vaktmester
Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her! Kjøp e-boken her.