Øystese sier til VG at politiet i Oslo i gjennomsnitt har bevæpnet seg ti ganger daglig i 2024.
– Jeg har vært mot fast bevæpning i hele mitt politiliv, men når vi har så mange kritiske situasjoner hver dag som krever bevæpning, har jeg måtte vurdere dette på nytt. Det argumentet som har fått meg til å snu, er kort og greit at hvis en fotpatrulje skal sikre rask respons når det skjer, må de være bevæpnet, sier hun til avisen.
Et ekspertutvalg vurderte i 2022 politiets bruk av maktmidler. Et flertall anbefalte at politiet på generell basis skal bære våpen. Utvalget var imidlertid splittet i saken.
Høyres justispolitiske talsperson, Mari Holm Lønseth, støtter politimesterens ønske. Hun håper å få med seg Høyres landsmøte til våren på å si ja til generell bevæpning.
– Jeg håper at flere lytter til oppfordringen fra politimesteren i Oslo. Dessverre har trusselsituasjonen blitt så alvorlig at fremskutt lagring etter min mening ikke lenger er tilstrekkelig. Rask eskalering av situasjoner, økt bruk av kniv og våpen gjør det nødvendig at politiet bærer våpen fast. Dette handler om at politiet skal kunne beskytte oss raskt dersom en situasjon skulle oppstå, sier Holm Lønseth til NTB.
Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) ønsker debatten velkommen, men åpner ikke for generell bevæpning i Oslo nå.
– Det er naturlig at en sak som generell bevæpning avgjøres demokratisk igjennom valg. Debatten pågår nå i mitt eget parti, Senterpartiet, men også i andre partier. For mange vil dette være et naturlig spørsmål å diskutere inn mot landsmøtene til våren, sier Mehl til VG.
Les også eldre sak:
Utlendinger dominerer i Oslo tingrett: Nye tall avslører skremmende trend