– Karpe er et band jeg ikke kan fordra. De prøver seg stadig på norsk politikk. Kan de være så snill å slutte med det!? sier Elin Ørjasæter om rapduoen Karpe i det nye TV 2-programmet «Norges Dummeste». Ørjasæter sier også: «Å, herregud, for noen nek.» Og det syns hun ofte generelt, når artister og kunstnere går så veldig hardt ut politisk at de dummer seg ut.
Slakter hellig ku
Det er i forbindelse med en oppgave i serien «Norges Dummeste», hvor Ørjasæter får opp et bilde av en i rapduoen og skal forklare en tekstlinje fra Karpe-låten «ZALIL» at slaktingen av en hellig ku blir begått. Karpe, bestående av Chirag Rashmikant Patel (40) og Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid (40) blir av Ørjasæter altså omtalt som «noen nek», med understrekning av at hun ikke kan fordra bandet.
Elin Ørjasæter sier til TV2 at hun ikke har hørt særlig mye av musikken til Karpe, og at kritikken bunner i det hun har lest av bandets uttalelser om politikk. Ikke minst i brennbare spørsmål som f.eks. Israels krig mot Hamas.
– Da har jeg tenkt sånn: «Å herregud, for noen nek!» Og det syns jeg jo generelt, ofte når artister og kunstnere går veldig hardt ut politisk, så syns jeg at de dummer seg ut, rett og slett, sier Ørjasæter i episoden.
Elin Ørjasæter (62) har mangfoldig bakgrunn, blant annet som forfatter, tidligere medlem av Kringkastingsrådet, som dosent (yrkesrettet variant av professor) i arbeidsliv og HR ved Høyskolen Kristiania (tidligere Markedshøyskolen), og ikke minst som deltaker i en rekke tv-program, som Skavlan, Nytt på nytt, Harde Fakta og Luksusfellen.
Overfor TV 2 erkjenner Ørjasæter at kritikken mot bandet Karpe var spontan, og at hun angrer, men også at hun står inne for den.
– Vi var slitne. Og når jeg er sliten, så sier jeg hva som helst. Hjernen begynner å virke først lenge etter at ordene kommer ut av munnen, så jeg har liksom ikke kontroll.
Hun forteller at hun hadde glemt opptrinnet inntil hun fikk se episoden noen dager før den skulle sendes på tv.
– Da tenkte jeg at dette her kommer til å bli min død.
Noen må mislike Karpe
– Hvorfor? spør TV 2.
– Jo, fordi Karpe er jo hellig. Altså, det å si noe negativt om Karpe … det er omtrent som hvis du på 1950-tallet sa at du ikke likte Jesus.
Ut fra reaksjonene til andre i serien – Jan Thomas, Einar Tørnquist og Sebastian Brevik – forsto hun hva det innebærer å kritisere suksessduoen.
– Jeg tenkte jeg hadde sagt noe om været, men så viser det seg at jeg har tråkket på helligdommer, sier Ørjasæter til TV 2, og forteller at hun har både en engel og en djevel på sin skulder.
– Djevelen sier at noen må mislike Karpe, og jeg vet at jeg misliker Karpe, selv om jeg ikke har hørt dem.
Og videre:
– Når det rett og slett er helt tabu å si noe negativt om Karpe, er det på tide at noen gjør det.
Karpe postet anti-israelsk innlegg rett etter terrorangrepet
I oktober 2023 delte Karpe et innlegg på Instagram signert Magdi Omar, hvor artisten uttalte seg om den pågående krigen mellom Israel og Palestina. 12. oktober ble innlegget delt på Karpes offisielle Instagram-side, kun fem dager etter terrorangrepet mot Israel, da 1200 var drept, tusenvis skadet og flere hundre tatt som gisler, skrev de til sine 239.000 følgere: «Og vår egen ekle dobbeltmoral som lyser sterkere enn fargene til det israelske flagget på bygninger over hele mitt Europa.»
Og videre med store bokstaver:
«DET SKJER NÅ OG JEG SKULLE ØNSKE JEG KUNNE GJØRE NOE ELLER KJØPE MEG STØRRE BOKSTAVER PÅ INSTAGRAM MEN NÅ HAR JEG I HVERT FALL SAGT NOE I TILFELLE DET FAKTISK SKJER ET FOLKEMORD SÅ SLIPPER JEG Å SKAMME MEG FOR ALLTID FOR AT JEG HOLDT KJEFT OG VAR REDD FOR Å BLI STEMPLA SOM ANTISEMITT ELLER JØDEHATER ELLER EN SOM STØTTER DRAP PÅ SIVILE ELLER ET ELLER ANNET JEG IKKE HADDE TENKT PÅ FØR JEG POSTET DETTE.»
– De underspiller alvoret i at Gaza er styrt av Hamas, og at Hamas er en terrororganisasjon, og at Israel er omgitt av stater og organisasjoner som ønsker å utslette dem. Det må inn i enhver politisk analyse av hva som skjer der nede, mener hun.
Det er ikke første gang at tekstene til Karpe blir gjenstand for kritikk, selv om hovedstrømsmediene er mest opptatt av å hylle duoen og ikke fokusere på hva enkelte mener er hat-retorikk.
La meg tenne på en FPU-kar …
I låta «Ok», som Karpe ga ut i 2008, da under navnet Karpe Diem, het det blant annet:
«Jeg har fyrstikker, bleach og en kanne bensin
La meg tenne på en FPU-kar»
– Karpe Diem har oppfordret til drap på FpU-ere, og en sånn type politisk ekstremisme som det der, det ønsker jeg ikke å være publikum for. Så jeg kommer i år ikke til å være på Øyafestivalen, og oppfordrer alle andre til å gjøre som meg, sa stortingsrepresentant Peter N. Myhre (FrP) til Nettavisen i 2012. Han beskrev låta som «politisk ekstremisme av verste sort».
Karpe har også omtalt navngitte politikere i ikke altfor hyggelige vendinger. Som Mette Hanekamphaug, daværende stortingsrepresentant for FrP, da Karpe ga ut «Toyota’n til Magdi» i 2012. Der het det blant annet:
«Han valgte feil fyr å rappe med, folk vil
Banke Ragg i en skau, etterlate han dau
Det blir dagen jeg får head av Mette Hanekamhaug
Og vi ruller rundt i Toyota’n til Magdi med den merra
Og vi mater I deg jalebi og pakore i den kjerra»
Hyller Allah
Til tross for slikt har Karpe blitt løftet opp og frem av NRK og pressen for øvrig. Og av politikere, som Abid Raja. Han skrev like godt en plateanmeldelse på kronikkplass i Aftenposten da Karpe ga ut låten «PAF.no». Der går refrenget som følger:
Allah, Allah, ya baba
Wa salam 3lyak, ya baba
Karpes låt med hyllest av Allah har ifølge Raja allerede millioner av avspillinger på Spotify. Da plata kom ut, ble duoen Chirag Rashmikant Patel og Magdi Omar Ytreeide sporenstreks invitert til Lindmo i NRK for å markedsføre sitt musikalske fokus på Allah. For også der i gården er de, ikke overraskende, svært begeistret. Men neppe såpass at det overgår Abid Rajas nivå. Der er gleden så stor over den nye låten at han attpåtil føler behov for å fortelle om sin helt personlige link til Allah:
– Navnet mitt, Abid, betyr «Allahs tilbeder» på urdu og «Allahs slave» på arabisk, skriver Raja i kronikken, som Document omtalte.
Å dyrke Allah og fremmedkultur blir selvfølgelig også hedret med priser. Sist ved at Karpe og Stiftelsen PAF fikk Annette Thommessens hederspris for 2024, «for hvordan de har skapt varige endringer i livene til mennesker på flukt». Les: Hjulpet fremmedkulturelle generelt og muslimer spesielt til å komme seg til Norge og Vesten.
Sponser fremmedkultur
Eller som de selv skrev i 2020 da de fikk ideen:
«Foreldrene våre kom hit, og vi fikk en sjanse. Å gi katalogen vår tilbake til mennesker som er i samme situasjon som de var, eller med et enda vanskeligere utgangspunkt, er full sirkel for Karpe. Så vi holder løftet vårt. Hver gang du hører på en av låtene våre, går alle inntektene rett til «Patel og Abdelmaguid Foundation» («PAF»). Én gang i året vil «PAF» dele ut penger til både små og store prosjekter som ønsker å bedre situasjonen for flyktninger, asylsøkere og innvandrere. Både i Norge og i resten av verden.»
Ellers fikk Chirag og Magdi i 2023 Røde Kors-prisen, og da het det at «gruppen får prisen for deres mangeårige engasjement for mangfold, for oppvekstsvilkårene for ungdom og for flyktninger, asylsøkere og innvandrere.»
Chirag Rashmikant Patel har indisk opprinnelse, mens Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid er halvt egyptisk, halvt norsk. I intervjuer har han fortalt at han har valgt farens religion, at han er muslim, som han fortalte Universitas for noen år siden:
«Med en egyptisk far og en norsk mor opplevde Magdi en noe ambivalent barndom. Hos moren fikk han den typisk norske oppdragelsen med gullrekka på fredager, fårikål og stramme innetider. Hos faren gikk det alltid i arabisk språk, tv, kultur og ikke minst religion, en viktig del av Magdis liv og hverdag.
– Jeg tror mange muslimer i dette landet rives mellom sin opprinnelige kultur og den de nå bor og lever med. Jeg praktiserer religionen min på en måte som gjør at jeg fortsatt kan leve normalt og lykkelig, men jeg er avholdsmann og spiser selvfølgelig ikke gris.»
Gaza-aktivisme ved Eidsvoll på 17. mai
Magdi Omar praktiserer altså en ikke-vestlig religion og fremmer ikke-vestlige kulturer. Likevel ble han valgt til årets 17. mai-taler ved selveste Eidsvollsbygningen i år. Den brukte han selvfølgelig ikke til å hylle norsk kultur og Norge som nasjon, men til Gaza-aktivisme. Såpass at selv biskopen reagerte.
«Jeg står her i dag og veiver med det norske flagget, men jeg forbanner det israelske», het det blant annet i 17. mai-talen ved Eidsvollsbygningen, som er et av Norges viktigste nasjonalmonument.
Biskopen i Borg, Kari Mangrud Alvsvåg, var til stede, og skrev etterpå et opprørt innlegg på Facebook. Biskopen reagerte både på hvor og når den påstanden ble fremsatt, og fordi den skaper fiendebilder av jøder:
«Tretti meter fra grunnlovsbygningen der våre sagnomsuste valgmenn, som vi med rette er stolte av, vedtok den rasistiske Grunnlovens paragraf nummer 2, som forbød jøder adgang til riket. Der velger Magdi å forbanne det israelske flagget. Og jeg tenker han har en farlig blindsone», skrev biskopen i innlegget.
Hun mener at i denne blindsonen skapes fiendebilder som gir næring til antisemittismen.
«Vi kan ikke forbanne det israelske flagg, og sånn koble staten Israel til noe genuint og gjennomgående ondskapsfullt. Da rammer vi jøder i Norge og hele verden, og det er galt», skrev blant annet biskopen ifølge omtale i Nettavisen.
Biskopen i Borg sa ikke noe om hvorvidt hun ellers kunne fordra Karpe.
TV 2 spurte forresten Karpe, via deres manager Silje Larsen Borgan, om de vil kommentere kritikken fra Ørjasæter og påstanden om at det er tabu å kritisere dem.
Manager Larsen Borgan opplyser i en mail til TV 2:
– For å være helt ærlig; dette er ikke interessant å kommentere, dessverre.